JERUZALEM - Israël heeft zaterdag opnieuw gezegd dat het bereid is te praten over het vredesplan van de Arabische landen. De Hebreeuwse staat is klaar om over dat onderwerp 'ernstige gesprekken' aan te gaan met de vertegenwoordigers van de Arabische Liga, verklaarde vicepremier Shimon Peres.
'We moeten opletten dat we deze gelegenheid niet missen', stelde Peres, die geciteerd wordt op de militaire radio. Hij had het over de inspanningen van de Arabische Liga om het vredesplan weer op de rails te krijgen. Het plan was oorspronkelijk een idee van Saoedi-Arabië, maar werd nieuw leven ingeblazen op de top van Riyad in maart van dit jaar.

Met het vredesplan willen de Arabische landen de relaties tussen hen en Israël normaliseren in ruil voor een terugtrekking uit de gebieden die Israël tijdens de oorlog van 1967 bezet heeft. Ook voorziet het plan de oprichting van een Palestijnse staat met Oost-Jeruzalem als hoofdstad en een 'evenwichtige' regeling van de kwestie van de Palestijnse vluchtelingen.

Israël ziet positieve elementen in het plan maar andere zaken zijn voor hen onbespreekbaar, zoals een eventuele terugkeer van de Palestijnse vluchtelingen naar Israël.

Als de Arabische Liga 'ernstige voorstellen doet, zal Israël op zijn beurt ook eigen voorstellen doen zodat de onderhandelingen ernstig blijven en om een gemeenschappelijke basis te vinden', aldus Peres.

De Egyptische en Jordaanse ministers van Buitenlandse Zaken, Ahmed Aboul Gheit en Abdel Ilah Khatib, die donderdag in Kaïro de Israëlische minister van Buitenlandse Zaken hebben ontmoet, zullen binnenkort naar Israël gaan om het vredesplan te promoten.

Koning Abdallah II van Jordanië zal zondag in Ramallah op de Westelijke Jordaanoever de Palestijnse president Mahmoud Abbas ontmoeten in verband met het vredesplan. Dinsdag ontmoet de koning dan de Israëlische premier Ehud Olmert en Peres ter gelegenheid van een ontmoeting van Nobelprijswinnaars in Petra in Jordanië.