In Oostende is het autonoom gemeentebedrijf Energiebesparing Oostende (EOS) van start gegaan. Dat gebeurde met een eerste 'energiecafé' waar wijkbewoners informatie en tips krijgen over energiebesparing.
EOS wil in alle wijken energiecafés houden en het energieverbruik in zoveel mogelijk woningen doorlichten. Aan de hand van deze energieaudits kunnen de inwoners maatregelen nemen of goedkope leningen krijgen.

AG EOS werkt als eerste in Vlaanderen samen met het Fonds voor de Reductie van de Globale Energiekost (FRGE). Johan Vande Lanotte, lid van de raad van bestuur, verduidelijkte het voordeel daarvan voor de bewoners van Oostende.

'De samenwerking met FRGE houdt in dat we de middelen krijgen om leningen te geven aan 2 procent intrest. Maar Oostende heeft beslist dat de stad die 2 procent intrest op zich zal nemen, waardoor er renteloze leningen komen tot 10.000 euro voor energiebesparende maatregelen als er een energieaudit werd uitgevoerd. Wie dat wil, kan een gratis energieaudit krijgen', preciseerde schepen Tom Germonpré (sp.a).