BAGDAD - Vijf soldaten zijn gedood en drie anderen zijn als vermist opgegeven na een aanval op een patrouille van zeven Amerikaanse soldaten en één Iraakse soldaat. De aanval vond zaterdag ten zuiden van Bagdad plaats. Dat meldt generaal William Caldwell, woordvoerder van het Amerikaanse leger.
'Deze ochtend om 04.44 uur (plaatselijke tijd) is een patrouille van de coalitietroepen met acht soldaten - zeven Amerikanen en een tolk van het Iraakse leger - aangevallen op 20 kilometer ten westen van Mahmoudiyah', meldde de woordvoerder.

'Vijf soldaten zijn gedood en drie anderen zijn als vermist opgegeven na de aanval', voegde hij er aan toe. Hij preciseerde niet of de Irakees gedood is of vermist wordt.

Een onbemand verkenningstoestel heeft kort na de aanval over de plaats gevlogen en zo kon vastgesteld worden dat er twee voertuigen in brand stonden.

'De coalitietroepen zijn in minder dan een uur ter plaatse gekomen en zijn onmiddellijk zoekacties gestart. Ze gebruiken nu alle middelen die ze ter beschikking hebben om de verdwenen soldaten terug te vinden en wij zetten onze inspanningen voort totdat ze zijn teruggevonden', aldus generaal Caldwell.

Eerder hadden soldaten die deelnemen aan de zoekacties, bevestigd dat er drie Amerikaanse soldaten vermist waren en vermoedelijk ontvoerd waren door opstandelingen in de buurt van Fallujah, een stad ten noordwesten van Mahmoudiyah. Ze hadden het niet over vijf gesneuvelden.

De stad Mahmoudiyah ligt 30 kilometer ten zuiden van Bagdad en maakt deel uit van de 'driehoek van de dood', waar soennitische opstandelingen actief zijn.