BRUSSEL - In de loop van volgende week ondertekenen sp.a, Spirit, PS, MR en cdH wellicht de vraag om bij de Raad van State een procedure op te starten om een deel van de overheidsdotatie van het Vlaams Belang af te nemen.
Aanleiding voor de klacht zijn de verklaringen van VB-voorman Filip Dewinter van eind oktober in het Engelstalige tijdschrift Jewish Week. Dewinter stelde in het interview dat het Vlaams Belang een islamofobe partij is en en dat de joden de eerste slachtoffers zullen zijn van de islamisering van Europa.

Het interculturele platform Kif Kif en de Franstalige antiracistische organisatie M.R.A.X. dienden daarop klacht in bij de Antwerpse procureur des konings. De twee verenigingen bezorgden de politieke partijen ook een lijvig dossier tegen het Vlaams Belang. Het is op basis daarvan dat wellicht volgende week een dossier zal worden doorgespeeld aan de Raad van State. Het dossier sleept al een hele tijd aan.

De voorstanders lieten de voorbije maanden talloze keren verstaan dat ze klacht zouden indienen, maar steeds weer kwam daarvan niets in huis. Er bestaat nog altijd geen volledige eensgezindheid over de formulering van de klacht. Naar verluidt discussiëren academici nog altijd over een aantal bepalingen. De klacht zou in de loop van volgende week wel klaar moeten zijn.

Het is kamervoorzitter Herman De Croo die als voorzitter van de controlecommissie van de verkiezingsuitgaven de klacht moet overmaken aan de Raad van State. De commissie zelf hoeft daarvoor niet te vergaderen. De klacht dient gesteund te zijn door één derde van de commissieleden. Het is uiteindelijk het rechtscollege dat moet oordelen of het Vlaams Belang de wet van 17 februari 2005 heeft overtreden die bepaalt dat de overheidsdotatie kan worden afgenomen van partijen die zich manifest en herhaaldelijk keren tegen het verdrag voor de rechten van de mens en de fundamentele vrijheden.

Als sanctie riskeert de partij een deel van de jaarlijkse overheidssubsidie (3 maanden) of het volledige bedrag te verliezen. De Franstalige liberalen, die oorspronkelijk niet echt warm liepen voor de klacht, scharen zich dan toch achter de démarche. Dit in tegenstelling tot de Vlaamse liberalen, die geen zin hebben om het Vlaams Belang door de klacht een extra forum te geven.

Volgens VLD-kamerfractieleider Fons Borginon blijft die houding - ook na de moordpartij van donderdag in Antwerpen - ongewijzigd. "Je moet niet altijd naar aanleiding van bepaalde dossiers het geweer van schouder veranderen. Onze steun is niet nodig om het dossier door te verwijzen. De Raad van State zal wel oordelen", verklaarde hij.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in