Schutter zocht doelbewust vreemdelingen
Hans Van Themsche Foto: rr
BRUSSEL - Hans Van Themsche, de 18-jarige die gisteren op straat in Antwerpen een jonge vrouw en een kleuter doodschoot, ging doelbewust op zoek naar mensen van vreemde origine om hen neer te schieten. ,,Het meisje was op het verkeerde moment op de verkeerde plaats'', verklaarde Van Themsche tijdens een eerste verhoor.
De jongen werd vanmorgen door het parket ondervraagd in het ziekenhuis. Hij werd achteraf officieel in staat van beschuldiging gesteld voor dubbele moord en poging tot moord.

Tijdens het eerste verhoor nam de verdachte zelf het woord ,,skinhead'' in de mond. Hoelang de jongen die beweging al aanhangt, kon het parket niet zeggen. Het lijkt erop dat de verdachte alleen heeft gehandeld en geen hulp van derden kreeg voor het bedenken en het uitvoeren van zijn plannen.

Er zijn ook geen concrete aanwijzingen dat de dader in een racistische en/of gewelddadige omgeving werd opgevoed, zo blijkt volgens het parket uit het verhoor van de ouders van de jongen.

,,Als de verdachte niet gestopt was door de politieagent, had hij wellicht nog meer slachtoffers gemaakt. Dat blijkt uit de manier waarop hij te werk is gegaan'', aldus Reyniers.

Problemen

Van Themsche had de voorbije weken enkele problemen op het internaat in Roeselare waar hij school liep. Volgens onze bronnen was hij er betrapt op roken in zijn kamer. Een inbreuk op het schoolreglement waarvoor hij van het internaat dreigde gestuurd te worden. Hij zou daarop tegen enkele medeleerlingen gezegd hebben dat hij zelfmoord zou plegen. ,,Als het zover komt, neem ik nog tien vreemdelingen mee de dood in'', zou hij daar nog aan toegevoegd hebben. Volgens sommigen had hij het daarbij over makakken. ,,Dan heb ik toch nog iets goeds gedaan.''

Volgens Luc Deprez, directeur van het Vrij Agro Biotechnisch Instituut in Roeselare, wees de afscheidsbrief die op de kamer van Van Temsche gevonden werd er niet op dat hij zoiets zou doen, maar donderdagochtend voegde de scholier de daad bij het woord.

Extreem-rechtse sympathieën

Ook uit een huiszoeking gisteren blijkt wel dat de jongeman zijn daden had voorbereid. Op zijn kamer werden plannen gevonden die erop wijzen dat hij van plan was om meerdere slachtoffers te maken. De jongeman is geen bekende bij het parket, maar heeft wel extreemse-rechtse sympathieën.

Van Themsche wandelde gistermiddag met zijn pas gekocht jachtwapen naar de Kleine Goddaard, vlakbij de Antwerpse Grote Markt. Daar vond hij zijn eerste slachtoffer, een Turkse vrouw van 47, die rustig een boek aan het lezen was op een bank voor een taalcentrum waar migranten Nederlands kunnen leren. De vrouw werd getroffen in de borststreek, maar verkeert niet in levensgevaar. Ze werd gisteravond geopereerd. De alleenstaande vrouw, die zonen heeft van 24 en 29, woont in de wijk Luchtbal en was toevallig in het stadscentrum.

Vervolgens liep de moordenaar in de Zwartzustersstraat twee nieuwe slachtoffers tegen het lijf. Het ging om een zwarte vrouw en een blanke kleuter op haar driewieler, die bijna meteen na het dodelijk schot overleden. De jonge vrouw uit Mali, die zwanger was, verbleef nog maar een jaar in België en paste op de 2,5-jarige Luna Drowart.

Koelbloedig

De 18-jarige schutter bleef koelbloedig en wilde wellicht zijn moordende tocht voortzetten in het centrum van de Scheldestad. Een politieagent die toevallig in de buurt was, werd gealarmeerd en vroeg de schutter drie keer om het geweer van zijn schouders te halen en op de grond te leggen. Telkens weigerde hij, maar toen hij plots een onverwachte beweging maakte, schoot de agent hem in de buik. De jongeman werd naar het ziekenhuis overgebracht.

Volgens getuigen ging de jongeman erg vastberaden te werk en reageerde hij uiterst koelbloedig. Serge Meysmans: ,,Het leek net of die man uit de film The Matrix kwam gestapt. Helemaal gekleed in het zwart. Toen ik zijn wapen zag, grapte ik nog dat het toch nog geen kermis was'', vertelt hij. ,,Plots loste hij twee schoten en zijn we meteen om de hoek gesprongen, omdat hij zijn geweer ook op ons richtte. Zoiets verwacht je alleen in New York of op televisie. Maar toch niet in Antwerpen voor je eigen ogen.''

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in