Stille wake in Antwerpen
Foto: ©belga
ANTWERPEN - In Antwerpen zijn honderden mensen vanmorgen opgestapt in een stille wake tegen het zinloze geweld dat zich gisteren in de binnenstad heeft afgespeeld. De politie sprak van een driehonderdtal deelnemers. Op kop liepen de familieleden van de overleden zwarte vrouw.
Onder de deelnemers ook heel wat Antwerpse politici, onder wie burgemeester Patrick Janssens.

De boodschap, die de allochtone verenigingen na de wake wilden meegeven, was duidelijk. ,,Dit moet stoppen. De leiders van extreemrechtse partijen zijn minstens moreel verantwoordelijk voor deze verschrikkelijke daden. Alle beleidsmakers in ons land, zowel op federaal, als op Vlaams en Antwerps niveau, moeten maatregelen nemen tegen extreemrechts en stoppen met het banaliseren van racisme'', luidde het.

,,Extreem-rechts mag geen stempel drukken op deze stad''. De stoet trok van de Antwerpse kathedraal richting de plaatsen waar gisteren geschoten werd. Op de twee plaatsen waar de slachtoffers vielen, werden bloemen neergelegd en werd telkens een minuut stilte gehouden.

Ook de familie van de overleden zwarte vrouw had een boodschap voor de omstanders. ,,We willen iedereen bedanken voor de blijken van steun en medeleven; ook de eerste minister voor zijn woorden. Wij willen dit niet meer. We willen integreren en met iedereen in vrede samenleven. Een jonge vrouw is uit het leven gerukt omdat ze met een donkere huidskleur geboren werd; een onschuldig kind is met haar meegegaan.''

Mohamed Chakkar, de coördinator van de Federatie voor Marokkaanse Verenigingen, spreekt van een reeks aanslagen tegen allochtonen de laatste week in ons land. ,,Deze moordpartij gebeurde niet in een vlaag van waanzin. Ze was zorgvuldig gepland en het resultaat van decennialange haat. Mensen worden als het ware vergiftigd.''

,,Democratische partijen moeten optreden tegen de kanker die racisme is. Anders gaan we er allemaal aan dood. Racisme is de ergste vorm van leed doorheen de geschiedenis. Er moet strenger en krachtiger tegen opgetreden worden'', besloot hij.

Stille wake

Na het vrijdaggebed werd vanmiddag door de moslims aan de moskee op de Sint-Bernardsteenweg in Hoboken nog een stille wake gehouden tegen de moordpartij van gisteren.

Protestmeeting

'Antwerpen aan 't woord' was van plan om zondag om 12 uur een protestmeeting te organiseren op de Grote Markt in Antwerpen naar aanleiding van de schietpartij. De organisatie is daar echter op teruggekomen. De meeting gaat niet door.

Antwerpen aan 't woord is een overleg van en voor geëngageerde burgers uit bewonersgroepen, sociale organisaties, politiek en administratie. Via stadsgesprekken zoeken ze oplossingen voor een reeks stedelijke problemen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in