ANTWERPEN - Op de Bredabaan in Merksem vond vandaag de reconstructie plaats van de aanrijding met vluchtmisdrijf die op 1 mei het leven kostte aan een motorrijdster. ,,De verklaringen van de getuigen komen overeen met de vaststellingen van de verkeersdeskundige en de wetsdokter. De versie van de verdachten daarentegen wordt door geen enkel element uit het dossier ondersteund'', lichtte Eva Herreman van het Antwerpse parket toe.

De reconstructie nam ongeveer twee uur in beslag. In een eerste fase werd de aanrijding overgedaan zoals ze zich volgens de getuigen had afgespeeld. Verdachten Danny V.d.B. en zijn echtgenote Manuela I. waren daarbij niet aanwezig.

De versies van de getuigen waren volledig gelijklopend. Ze verklaarden hoe de zwarte Mercedes 230 CE Coupé van de verdachten aan het kruispunt van de Bredabaan met de Broeder Frederikstraat op het rijvak stond om rechtsaf te slaan. Toen het verkeerslicht op groen sprong, reed het voertuig rechtdoor. De bestuurder wilde een voertuig en de motor van het slachtoffer voor zijn, maar reed daarbij de vrouw aan.

Wat de getuigen gezien hebben, komt overeen met de vaststellingen van de verkeersdeskundige en de wetsdokter. De geringe schade aan de Mercedes komt overeen met de schade aan de motor. Ook de verwondingen van het slachtoffer bevestigen dit scenario.

In een tweede fase gaven de verdachten hun versie van de feiten. Die stemde niet overeen met wat de getuigen hadden gezien. Volgens Danny V.d.B. en Manuela I. stond het licht al op groen en reden zij in het linkse rijvak. In de achteruitkijkspiegel bemerkten ze slechts één motorrijder. De verdachten weken lichtjes naar rechts om hem de kans te geven hen in te halen. Daarna gingen ze terug op de linkerrijstrook rijden, waarna ze achter zich plots een klap hoorden.

,,Maar deze versie wordt door geen enkel element uit het dossier ondersteund'', benadrukt Eva Herreman. ,,De reconstructie is een belangrijke stap geweest in dit onderzoek, dat waarschijnlijk binnen afzienbare termijn kan worden afgesloten.''

Danny V.d.B. en Manuela I. werden vorige week dinsdag gearresteerd. Na een urenlang verhoor werd de man door de onderzoeksrechter aangehouden. Zijn echtgenote mocht terug naar huis. Hoewel ze aanvankelijk toegaven dat ze de motorrijdster hadden aangereden, trokken ze hun verklaringen later weer in. Ze beweerden dat de politie hen flink de duimschroeven had aangedraaid om hen tot bekentenissen te dwingen.

Danny V.d.B. moet aanstaande dinsdag voor de raadkamer verschijnen. Die zal beslissen of de man al dan niet aangehouden blijft.