IEPER - Bij simultane huiszoekingen in België, Spanje en Nederland zijn er op dinsdag acht personen opgepakt voor een internationale hormonenzwendel. Dat heeft het Ieperse parket vandaag bekendgemaakt.
In België zijn vier personen gearresteerd. Ze verschijnen morgen voor de raadkamer in Ieper.

De hoofdverdachte is de 59-jarige G.A. uit Westrozebeke bij Staden. Hij kocht legale kruidenmengsels in Spanje aan, die dan in een clandestien labo met het corticosteroïd hormoon Dexamitasone werden gemengd. De gemengde producten werden verpakt, voorzien van etiketten en via een internationale transportfirma naar de woning van G.A in Westrozebeke vervoerd. Van daaruit werden de producten dan verder verspreid naar landbouwers, vetmesters en veevoederfabrikanten.

In België zijn G.A uit Westrozebeke, zijn broer, een veevoederfabrikant en nog een afnemer aangehouden. In Spanje zitten de leverancier van de kruidenmengsels en de exploitant van het clandestiene labo in de cel, In Nederland twee belangrijke afnemers die de hormonen op hun beurt verspreidden.

Als gevolg van de hormonenzwendel zijn ook duizenden dieren in verschillende vetmestbedrijven geblokkeerd. Van de dieren zullen monsters worden genomen om te zien of ze de hormonen toegediend kregen. Dexamitasone is een hormoon dat schadelijk is voor de volksgezondheid. Bij inname kan het gevolgen hebben voor het immuniteitssysteem.