LONDEN - Journalisten en technici van de BBC gaan drie dagen staken. Ze zijn woedend omdat er een groot aantal arbeidsplaatsen verdwijnen en de lonen voor een groot deel van het personeel naar beneden gaan. De bonden hebben besloten dat op 23 mei, 31 mei en 1 juni telkens 24 uur lang gestaakt zal worden. Over de datum van een vierde stakingsdag wordt nog nagedacht. De bonden beogen 'de grootst mogelijke verstoring', aldus een woordvoerder van de bond voor omroeppersoneel Bectu.
De leiding van de BBC besloot in maart om nog eens ruim tweeduizend arbeidsplaatsen te schrappen, bovenop de al eerder aangekondigde zeventienhonderd ontslagen. Bij de BBC werken nu ongeveer 28.000 mensen. De komende jaren moeten miljoenen euro’s worden bezuinigd.

Volgens de bonden komt de kwaliteit van de berichtgeving van de BBC in gevaar door de voorgenomen bezuinigingen. Vorige maand werden uit protest tegen de aangekondigde maatregelen al stiptheidsacties gehouden bij de binnenlandse niewszender van de BBC, News 24.