Paus reikt landen zonder banden met Vaticaan de hand
Foto: afp
VATICAANSTAD - Paus Benedictus XVI heeft landen die geen diplomatieke banden met het Vaticaan hebben, uitgenodigd die betrekkingen binnenkort wel aan te gaan. De paus noemde geen specifieke landen, maar volgens vertegenwoordigers van het Vaticaan doelde hij mogelijk op China, Saudi-Arabië en Vietnam.
Benedictus deed zijn uitspraak in een toespraak tot de ambassadeurs van 174 landen waarmee het Vaticaan banden heeft. Hij zei het op prijs te stellen dat sommige van de landen waarmee het Vaticaan geen betrekkingen onderhoudt na de dood van paus Johannes Paulus II en zijn verkiezing tot paus iets van zich hebben laten horen en te hopen dat die landen binnenkort zullen zijn vertegenwoordigd bij de Heilige Stoel.

Chinese regeringsvertegenwoordigers condoleerden het Vaticaan na het overlijden van Johannes Paulus II en Saudi-Arabië en Vietnam waren vertegenwoordigd bij de beëdiging van Benedictus. China liet weten open te staan voor diplomatieke betrekkingen met het Vaticaan, maar alleen als het Vaticaan de banden met Taiwan verbreekt. De betrekkingen tussen Vietnam en het Vaticaan worden bemoeilijkt door de eis van de Vietnamese regering dat zij het laatste woord krijgt bij benoemingen door het Vaticaan. Vietnam is na de Filipijnen het Zuidoost-Aziatische land met de meeste katholieken.