SINT-TRUIDEN - In de fruitplantages van Velm bij Sint-Truiden worden momenteel hagelkanonnen geplaatst die hagelschade kunnen voorkomen. Door de knallen van de kanonnen wordt de hagel gereduceerd tot regendruppels.
De fruitstreek wordt geregeld geteisterd door hevige onweders met hagelbuien, die de teelt kunnen beschadigen. De lokale politie van de zone Sint-Truiden-Gingelom-Nieuwerkerken gaat controles uitvoeren op de juiste werking van de kanonnen.

Een coöperatief van fruitboeren had het stadsbestuur gevraagd de hagelkanonnen te plaatsen. De kanonnen worden in verplaatsbare containers geplaatst op minder dan 500 meter van de huizen.

Het Koninklijk Meteorologisch Instituut (KMI) verwittigt de bedrijven wanneer een weersfront met hagelvorming op komst is. Die schakelen de kanonnen dan in tot het onweer voorbij is. Om de vijf seconden lossen de kanonnen een harde knal. Ze beschermen een oppervlakte van 80 à 90 hectare. Momenteel worden de toestellen geplaatst en uitgetest en zullen de omwonenden ze dus overdag horen knallen.