Burgemeesters willen eenheid
Geert Bourgeois Foto: rr
Het uitvoerend comité van de burgemeesters van Halle-Vilvoorde vraagt dat de Vlaamse partijen ,,de eenheid herstellen en het gegeven woord respecteren''. De Vlaamse regeringspartijen hadden na de verkiezingen immers beloofd dat ze zelf de splitsing zouden goedkeuren indien er geen akkoord kwam met de Franstaligen. De burgemeesters vragen een overleg met de Vlaamse regering en roepen op 20 mei in Zemst al hun collega’s bijeen om zich te beraden over nieuwe acties.

De burgemeesters reageren ook verbolgen over de toegevingen aan de Franstaligen ,,die op de onderhandelingstafel nagenoeg waren goedgekeurd''. De toegevingen zouden de Vlaamse belangen in Halle-Vilvoorde hebben geschaad, vinden de burgervaders.

Vlaamse verenigingen ,,radicaal afwijzend''

De Vlaamse Volksbeweging, het Halle-Vilvoorde Comité en het Taalaktiecomité reageren ,,met ongeloof en radicaal afwijzend'' op het mislukken van de onderhandelingen. De drie verenigingen, die ijverden voor de splitsing van de kieskring B-H-V, hebben het over een machtsgreep van de premier op het parlement.

De verenigingen verwijten de VLD en de SP.A ,,regelrechte woord- en contractbreuk'' en roepen de kamerleden van SP.A, Spirit en VLD op het vertrouwen in de regering-Verhofstadt te weigeren.

Bourgeois ziet geen reden om op te stappen

Vlaams minister Geert Bourgeois van N-VA vindt niet dat zijn partij uit de regering moet stappen, nu Brussel-Halle-Vilvoorde niet wordt gesplitst. Volgens Bourgeois moeten de VLD en de SP.A, de partijen die zich niet gehouden hebben aan het regeerakkoord, de gevolgen dragen.

De Vlaamse coalitiepartijen, CD&V/N-VA, SP.A-Spirit en VLD waren overeengekomen om de splitsing van B-H-V onverwijld door te voeren. Bourgeois zegt dat het regeerakkoord geschonden is op een essentieel punt, ,,en dat kan niet''.