Bemanning Cessna vrijgelaten na incident Washington
Een agent en een speurhond doorzoeken de Cessna in kwestie Foto: ap
WASHINGTON - De FBI heeft de twee mannen vrijgelaten die gisteren met een vliegtuigje in het verboden luchtruim boven het Witte Huis en het Capitool in Washington vlogen. De schending van het verboden luchtruim boven de Amerikaanse hoofdstad leidde tot de evacuatie van meer dan 10.000 mensen uit het Amerikaanse parlement en het Witte Huis. Het alarm duurde 17 minuten.
Het toestel werd door twee F-16’s onderschept. Na de landing werden de mannen gearresteerd.

De twee worden nu dus niet vervolgd maar zouden door het FAA bestraft kunnen worden, verklaarde een woordvoerder van de FBI. Het FAA is de Amerikaanse federale administratie voor de burgerluchtvaart.

Geen details

De FBI gaf geen details over de omstandigheden waarin de twee mannen het verboden luchtruim waren ingevlogen. Volgens verschillende Amerikaanse bronnen waren de arrestanten, Jim Sheaffer en Troy Martin, in Smoketown (Pennsylvania) opgestegen en onderweg naar een vliegshow in de staat North Carolina. Het is niet bekend wat ze in de verboden vliegzone boven Washington deden.

Volgens de Amerikaan John Henderson, net als het tweetal lid van de Vintage Aero Club uit Pennsylvania, had het duo geen kwade bedoelingen. Ook federale ambtenaren gaan er vooralsnog vanuit dat er geen serieuze dreiging was.

,,Geen grap

,,Ren, dit is geen grap, verlaat het gebouw'', riep een geheim agent naar een verslaggever in het Capitool toen het vliegtuig naderde. Senatoren en toeristen werden met spoed naar buiten gemaand, toen bekend werd dat een onbekend toestel op één a twee minuten van de regeringsgebouwen verwijderd was.

In het Witte Huis moesten onder andere Laura Bush, bezoekster Nancy Reagan en vice-president Dick Cheney worden geëvacueerd. President George Bush was niet in Washington.