Franse krant Le Monde brengt wielrenner Baden Cooke in opspraak
Foto: belga
PARIJS - De Australische wielrenner Baden Cooke (FDJeux.com) is maandag in opspraak gebracht door de Franse krant Le Monde. Die schrijft in haar editie van dinsdag dat Cooke amfetamines heeft gebruikt. De 25-jarige renner ontkent het verhaal via zijn advocaat met klem. Hij zal juridische stappen ondernemen tegen de krant.
Le Monde publiceert dinsdag fragmenten uit een procesverbaal dat in september 2001 werd opgesteld door de Franse politie. Die kon een telefonisch gesprek registreren tussen Philippe Boyer - een gewezen Franse pistier die in 2002 veroordeeld werd tot een jaar cel voor handel in verdovende middelen - en een vrouw die zich voorstelde als Sandrine, de toenmalige vriendin van Baden Cooke. De Australiër won in 2003 een etappe in de Ronde van Frankrijk en veroverde ook de groene trui.

In het pv wordt geen link gelegd tussen het gebruik van de verboden middelen en de wielercarrière van Baden Cooke. De renner zou het shot hebben gezet tijdens een avondje uit. In het telefoongesprek is te horen hoe Sandrine aan Philippe Boyer vertelt dat de renner onwel werd nadat hij "de tweede injectie" had toegediend. "Hij ziet lichtflitsen en trilt als een gek", klinkt het.

Nadat Sandrine, tegen de zin van Philippe Boyer in, een dokter had laten komen, belde ze hem terug op met de mededeling dat ze aan de arts had verteld dat zij en haar vriend zich "een shot hadden gezet om uit te gaan". Ze benadrukte dat ze geen naam had genoemd.

"Ik ontken met klem de mij ten laste gelegde feiten en de insinuaties die van mij een verslaafde maken", liet de renner via zijn advocaat al weten in een communiqué. "Ik zie me verplicht die krant meteen te vervolgen via juridische weg".

Philippe Boyer vertelt in Le Monde dat hij Baden Cooke leerde kennen "via een gemeenschappelijke kennis: Sandrine, de toenmalige vriendin van Cooke. Hij wilde amfetamines en Sandrine had hem gezegd dat ik hem die kon leveren".

Het telefoongesprek werd destijds geregistreerd in het kader van een onderzoek dat werd geopend door het gerecht van Fontainbleau, na de dood van een jonge amateurwielrenner in september 1998. Uit de autopsie was gebleken dat de renner een massa pijnstillers had toegediend gekregen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in