BRUSSEL - Rond het middaguur heeft prins Laurent, als laatste zoon van koning Albert en koningin Paola, zaterdag het jawoord gegeven aan Claire Coombs. Zo'n 1.500 aanwezigen waren in de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal in Brussel getuige van de ceremonie. In de Brusselse straten probeerden zo'n 5.000 kijklustigen een glimp op te vangen van het prinselijke paar.
Onder een stralende zon is zaterdag om 9.40 uur de bruidsstoet met prins Laurent, zijn bruid Claire Coombs en hun ouders vanuit het koninklijk paleis aan het Paleizenplein vertrokken naar het Brusselse stadhuis op de Grote Markt, waar de burgerlijke huwelijksplechtigheid plaats had.

Omstreeks 10.20 uur is het burgerlijke huwelijk van prins Laurent en Claire Coombs voltrokken. De plechtigheid duurde een twintigtal minuten en werd bijgewoond door 200 gasten. Onder hen de Belgische koninklijke familie, de familie Coombs, de buitenlandse prinsenfamilies, diverse adellijken en vertegenwoordigers van regering en parlement. Prinses Astrid was er vandaag niet bij. Zij moest rusten omdat ze hoogzwanger is.

Na het burgerlijke huwelijk groetten de prins en zijn echtgenote de burgers vanop het balkon van het stadhuis. Het toegstroomde publiek was getuige van de eerste kus van Laurent en Claire na het huwelijk.

Van het stadhuis vertrok de stoet om 11.10 uur met een kleine vertraging naar de Sint-Michiels en Sint-Goedele kathedraal in Brussel, waar het kerkelijke huwelijk plaatsvond. Kardinaal Godfried Danneels zegende het huwelijk in, in concelebratie met Herman Cosijns (deken van Laken), Raymond Van Schoubroeck (deken van Brussel) en Guy Gilbert. De meditatie van deze laatste bewoog prins Laurent en zijn ouders tot tranen toe. Priester Gilbert is een persoonlijke vriend van de prins.

Na de mis kwam het bruidspaar op het balkon van het paleis in Laken om het publiek te groeten. De toeschouwers konden dit keer geen kus zien. Het bruidspaar wuifde naar de menigte, en ging toen weer naar binnen.

Tot slot was er een lunch voorzien voor een vijfhondertal genodigden. Omwille van de oorlog in Irak heeft het Hof beslist, geen camera's toe te laten tijdens de lunch.

Zondag woonden Laurent en Claire een dankmis bij in de Brusselse Marollen. In deze viering was iedereen welkom.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig