Van Rompuy legt schuld bij Chinezen
François Fillon (l) en Herman van Rompuy Foto: Photo News
Premier Van Rompuy (CD&V) legt de schuld voor het afkeuren van de verkoop van Fortis aan BNP Paribas bij de Chinese aandeelhouder Ping An. De regering treft geen schuld, zegt hij, en sluit zich dus aan bij minister van Financiën Reynders.
Dat heeft de premier vanmorgen op een persconferentie gemeld.

Over het plan om 125 miljoen aandelen van Fortis Bank in te brengen bij de stemming, volgt Van Rompuy de uitleg van Reynders. 'Dit was geen idee van de regering, maar van de Raad van Bestuur van Fortis Bank zelf.'

Dat er bij het inbrengen van de 125 miljoen stemrechten sprake zou zijn van een 'staatsgreep', ontkent de premier. De aandeelhouders zouden hun toestemming moeten geven over de ingreep.

Uiteindelijk werd er zelfs van afgezien om toestemming te vragen om de aandelen te laten meestemmen. Maar waarnemers wijzen erop dat veel twijfelaars beslisten nee te stemmen toen dit voornemen uitlekte.

De hele discussie over dit aandelepakket heeft echter de doorslag niet gegeven, aldus Van Rompuy. De nee-stem van Ping An, de Chinese aandeelhouder die 5 procent van Fortis bezit, deed dat wel.

De premier zei een en ander na een onderhoud met zijn Franse collega François Fillon. De Franse premier en Van Rompuy sneden tijdens het onderhoud het dossier-Fortis aan, maar de Franse eerste minister benadrukte dat Parijs geen aandeelhouder is van BNP Paribas en dat de Franse staat dus geen rechtstreekse betrokken partij is.

Van Rompuy herhaalde voorts dat Fortis bank 100 pct eigendom van de Belgische staat is en een "gezonde en leefbare instelling is".

De Franse premier ging ook in op het plan van Parijs om de Franse autosector te ondersteunen. Dat hulpplan is compatibel met de Europese concurrentieregels, verzekerde Fillon.

Op de vraag wat Van Rompuy van de Franse plannen vond, zei die te behoren tot diegenen die bezorgd zijn over de toepassing van de regels van gezonde concurrentie.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in