Reynders ziet 'geen probleem'
Foto: belga
Minister van Financiën maakt zich voorlopig geen zorgen over de toekomst van Fortis Bank. 'Er is geen enkel probleem voor de bank', zegt hij. De regering neemt voorlopig dan ook geen nieuwe maatregelen. Ook over zijn eigen positie twijfelt Reynders niet.
'Er is gisteren niets veranderd aan de situatie. De overheid is nog altijd eigenaar van 99 procent van de aandelen', zegt Reynders aan VRT-radio. Hij benadrukt dat de veiligheid van de spaarders de eerste zorg van de regering blijft.

Reynders ziet dan ook geen reden om de baan te ruimen na het afwijzen van de BNP Paribas-deal gisteren door de Fortis-aandeelhoudersvergadering. 'Ik blijf mijn verantwoordelijkheid opnemen. Het is niet gemakkelijk om minister van Financiën te zijn.'

Hij wijst ook naar de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders. 'De 'neen'-stem van gisteren is de verantwoordelijkheid van de aandeelhouders die tegen hebben gestemd. Ze konden ook 'ja' stemmen als ze dat wilden', wimpelt Reynders de verantwoordelijkheid voor het mislukken van de Fortis-deal af.

Nu komt het erop aan te zoeken naar eventuele nieuwe partners voor Fortis Bank, besluit Reynders.

125 miljoen aandelen

Het idee om toch te proberen meestemmen met de 125 miljoen niet-stemgerechtigde Fortis-aandelen van de overheid kwam van de Fortis Bank, zegt Reynders aan RTBF. Het was niet de regering, maar Fortis die hier het initiatief nam, aldus de minister van Financiën. Fortis Bank moest alle mogelijke middelen uitputten om nadien juridische claims van BNP Paribas te vermijden, zelfs al was het onduidelijk of we de aandelen in de stemming konden inbrengen.'

Ook vice-gouverneur van de Nationale Bank Luc Coene verdedigt de poging om die 125 miljoen aandelen te gebruiken. 'We moesten het wel doen, want er was juridische onduidelijkheid over. We moesten vermijden dat BNP Paribas of andere partijen ons zouden kunnen verwijten dat ze niet alle middelen heeft ingezet om de Fortis-deal te laten lukken', zegt Coene aan VRT-radio.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig