Arrestaties na moordcomplot tegen cartoonist Denemarken
De door Kurt Westergaard getekende Mohammed-cartoon.
De Deense politie heeft vanmorgen twee Tunesiërs en een Deen van Marokkaanse afkomst gearresteerd. Ze worden verdacht van een moordcomplot tegen een van de twaalf tekenaars die met hun spotprenten over de profeet Mohammed twee jaar geleden enorme opschudding verwekten in de moslimwereld.
De arrestaties werden vanmorgen vroeg in de stad Aarhus verricht om 'een met terreur in verband staande moord' te voorkomen, zei de directeur van inlichtingendienst van de Deense politie, Jakob Scharf.

De verdachten wilden een moordaanslag plegen op de 73-jarige Kurt Westergaard, een spotprententekenaar bij de krant Jyllands-Posten. Deze krant publiceerde de spotprenten voor het eerst op 30 september 2005.

Scharf zei dat de 40-jarige Deen van Marokkaanse komaf waarschijnlijk na verhoor zal worden vrijgelaten hangende het onderzoek. De twee Tunesiërs zullen worden uitgezet omdat ze als staatsgevaarlijk zijn aangemerkt.

Volgens Carsten Juste, de hoofdredacteur van Jyllands-Posten, waren er concrete plannen om Westergaard te vermoorden. Westergaard en zijn echtgenote hebben politiebescherming gekregen.

Westergaard tekende de cartoon die de meeste ophef maakte. Het ging om een beeltenis van Mohammed met een bom in zijn tulband gestopt.

'Natuurlijk vrees ik voor mijn leven als de inlichtingendienst van de politie zegt dat sommige mensen concrete plannen hebben om me te vermoorden. Maar ik heb die angst omgezet in woede en verontwaardiging', luidde het commentaar van Westergaard.


IN BEELD: de Mohammed-cartoons