BRUSSEL - Het uitvoerend comité van de Koninklijke Belgische Voetbalbond (KBVB) heeft van de internationale voetbalfederatie (FIFA) bericht gekregen over een nieuwe berekeningsmethode van de ranking van de nationale ploegen.
De huidige berekeningsmethode, die al sinds 1993 gebruikt wordt en waarbij België op de 55e plaats staat, zal binnenkort dus vervangen worden. De grootste verandering van het systeem is, dat er enkel nog rekening zal gehouden worden met de laatste vier jaar in plaats van de resultaten van de laatste acht jaar.

Er zullen punten toegekend worden voor alle internationale wedstrijden van de A-elftallen. Een land krijgt 30 punten bij een overwinning, 10 punten bij een gelijkspel en geen punten bij een verliespartij. Ook zal er rekening gehouden worden met de belangrijkheid van de wedstrijd (vriendschappelijk, continentaal, wereld), met de waarde van de tegenstander (FIFA-ranking), met de regionale stand (vb: UEFA), met het aantal doelpunten gemaakt en geïncasseerd en het spelen als thuis- of uitploeg.

Na een testfase als evaluatie van het systeem heeft het uitvoerend comité van de FIFA de nieuwe methode in december 2005 te Leipzig goedgekeurd. Verdere uitleg omtrent het nieuwe systeem zal aan de pers gegeven worden op het WK in Duitsland, dat start op 9 juni.

De nieuwe FIFA-ranking zal dan in juli gepubliceerd worden.