Amerikaanse overheid maakte 90 zware fouten bij Katrina
Inwoners die door Katrina hun bezittingen verloren, werd financiële steun beloofd. Maar bij de verdeling van het geld werd zwaar gefraudeerd. Foto: ap
WASHINGTON - De Amerikaanse overheid is in de dagen voor en na de orkaan Katrina zwaar tekort geschoten op verscheidene niveaus, van president George W. Bush tot de instantie voor rampbestrijding Fema. Dat blijkt uit het onderzoeksrapport waaraan een parlementscommissie werkt, meldt de Washington Post zondag. In totaal noteerden de parlementsleden negentig zware fouten en nalatigheden.
De bevindingen wegen politiek zwaar, omdat de Republikeinen, de partijgenoten van Bush, aan het roer van de onderzoekscommissie van de kamer van volksafgevaardigden staan. De Democraten, die in de oppositie zitten, hebben de commissie immers geboycot omdat ze twijfelden aan de onpartijdigheid van hun politieke rivalen. In de senaat nemen de beide partijen wel zitting aan het onderzoek. Dat resultaat volgt later, net als het eigen onderzoek van het Witte Huis.

In het rapport van het House of Representatives, dat woensdag officieel wordt voorgesteld, komen de onderzoekers tot de conclusie dat de verscheidene geledingen van de overheid niets geleerd hebben uit de aanslagen van 11 september. Voorts stellen ze vast dat de getroffen maatregelen niet in verhouding stonden tot de waarschuwingen in de aanloop naar de doortocht van Katrina. Ook de trage en gebrekkige hulpverlening en het gebrek aan communicatie worden aan de kaak gesteld.

Het rapport is vooral bijzonder hard voor Michael Chertoff, de minister van Binnenlandse Veiligheid. Hij heeft de gebeurtenissen vanop afstand gevolgd en het noodprogramma van de regering ,,te laat, niet efficiënt en soms gewoon niet'' uitgevoerd. Het sturen van troepen, uitrusting en levensmiddelen liep dagen vertraging op. Dat het leger en de federale dienst voor rampenbestrijding Fema rivaliserende commandoposten hebben opgericht, zorgde evenmin voor een snelle reactie op de natuurramp, aldus het rapport.

De onderzoekscommissie neemt ook president Bush in het vizier. Hem wordt aangewreven dat hij zijn macht niet gebruikte om de noodmaatregelen sneller door te voeren en de bureaucratische hinderpalen uit de weg te ruimen. In het algemeen stelt de commissie vast dat de overheid de ernst van de situatie onvoldoende heeft ingeschat.

Het Witte Huis gaat niet akkoord met de beschuldigingen tegen Bush en het ministerie van Binnenlandse Veiligheid. De president behoudt zijn vertrouwen in Chertoff en was zelf van het begin tot het einde betrokken bij de uitvoering van het noodprogramma en heeft de verantwoordelijkheid genomen, reageerde woordvoerder Patrick Duffy. Een woordvoerder van het ministerie van Binnenlandse Veiligheid legde de schuld voor de trage overheidsreactie bij de toenmalige baas van Fema, Michael Brown.

Brown verklaarde vrijdag op een zitting van de onderzoekscommissie van de senaat dat Chertoff in de fout is gegaan. De overheid was volgens hem te gefixeerd op de strijd tegen het terrorisme.