SESTRIERE - De Fransman Antoine Dénériaz zette alle Oostenrijkse en Amerikaanse favorieten een neus, door als outsider olympisch goud te pakken in Turijn op de afdaling, de koninginnendiscipline in het alpijns skiën.
De Oostenrijker Michael Walchhofer, de leider in de wereldbeker afdaling, moest vrede nemen met zilver, de Zwitser Bruno Kernen kreeg het brons.

Als laatste van de 30 topskiërs kwam de 29-jarige Dénériaz in actie. Hij legde de in het zonlicht badende Kandahar Banchetta-piste van 3299 meter met een hoogteverschil van 914 m af in een tijd van 1:48.80, 72 honderdsten sneller dan Walchhofer, de wereldkampioen van 2003, en 1.02 sneller dan Kernen, de wereldkampioen van 1997 op dezelfde piste.

De Fransman had nog nooit een medaille gewonnen op een groot toernooi en scheurde in januari 2005 nog zijn knieligament. In het seizoen 2004-2005 was hij de beste in drie wereldbekerafdalingen, in 2002 finishte hij als twaalfde. De 72 honderdsten waren de grootste winstmarge op een olympische afdaling in 42 jaar, sinds de Oostenrijker Egon Zimmerman in Innsbruck ’64.

,,Dit is de mooiste dag uit mijn sportcarrière. Het was mijn doel sinds Chamonix (waar hij zijn blessure op 13 januari 2005 opliep), om hier mee te doen. Ik wist dat ik hier hard voor moest werken'', reageerde Dénériaz. ,,Ik vocht hard en viel de piste aan. Ik voelde me de hele week al goed en wist dat ik vandaag goed kon skiën'', aldus nog de laureaat.

De laatste Fransman die een olympische afdaling won was Jean-Luc Cretier in Nagano’ 98 op exact dezelfde verrassende manier. Het trio liet nog heel wat andere illustere namen achter zich. De Amerikaan Bode Miller, de regerende wereldkampioen, eindigde als vijfde. De Oostenrijkse supervedette Hermann Maier was zesde, zijn landgenoot Fritz Strobl, de kampioen van 2002, achtste en de Amerikaanse topfavoriet Daron Rahlves pas tiende.

De Noor Kjetil Andre Aamodt miste met 6 honderdsten een achtste olympische medaille (een record) en Miller was slechts 11 honderdsten van het podium verwijderd. Maier, die in 1998 spectaculair crashte en in 2002 de Spelen miste door een motorongeval, kwam op 1.20 op de zesde plaats terecht. ,,Goud zat erin vandaag, maar ik kwam wat kracht tekort op het einde'', aldus Maier.