TomTom verliest patentzaak in VS
BRUSSEL - Het Nederlandse navigatietechnologiebedrijf TomTom heeft een juridische veldslag verloren tegen zijn Amerikaanse aartsrivaal Garmin. Volgens de rechtbank van Kansas gebruikt TomTom technologie van Garmins om plattegronden op een gps-systeem te tonen.

Gps-pionier Garmin heeft miljoenen geïnvesteerd in de ontwikkeling van gebruiksvriendelijke toestellen, die echter al snel gekopieerd werden. De boom van de gps-markt en de zware concurrentie brachten de prijzen in vrije val. Voor Garmin is TomTom de gebeten hond. Dat Nederlandse bedrijf heeft de gps bij ons populair gemaakt, maar richt zijn pijlen nu ook op de Amerikaanse markt. Die markt is nu nog voor 45 procent in handen van Garmin.

Nog meer spelers

Garmin beschuldigde TomTom voor de rechtbank ervan vijf patenten te schenden. De rechter gaf het Amerikaanse bedrijf gelijk. De Nederlanders gaan in beroep, maar de kosten van het juridische getouwtrek kunnen hoog oplopen. Beleggers en distributeurs zijn dan ook voorzichtiger geworden. Het aandeel TomTom opende vrijdag bijna 6 procent lager op de Nederlandse beurs. Amerikaanse winkelketens bevriezen hun bestellingen tot de volgende uitspraak van het hof van beroep.

Garmin zou met dezelfde criteria ook de overige kleinere gps-merken voor de rechtbank kunnen dagen. Merken die traditioneel alleen met autohifi bezig waren, zoals Blaupunkt en Alpine, wagen zich nu ook op de winstgevende markt. Ook producenten van IT-apparatuur als Acer en Hewlett Packard lanceren gps-toestellen. Softwarereus Microsoft zou alvast met Fiat beginnen aan de inbouw van navigatiesystemen.