Nanotechnologie poetst uw badkamer
Foto: an
BRUSSEL - Nanotechnologie kan het einde betekenen van de wekelijkse poetsbeurt van de badkamer. Wetenschappers in Australië hebben een milieuvriendelijke deklaag ontwikkeld, waarbij de nanodeeltjes poetsen en ontsmetten, aldus de BBC-website.

Zelfreinigende materialen bestaan al langer, maar zijn tot nu beperkt tot gebruik buitenshuis. Er is namelijk ultraviolet licht nodig om de moleculen in de zelfreinigende deklaag te activeren.

Die deklaag bestaat uit hele kleine deeltjes titaniumdioxide, die beginnen te trillen bij ultraviolet licht met een golflengte van minder dan 380 nanometer. Het oxiderend effect is dan sterker dan een behandeling met chloor.

De vernieuwing van de wetenschappers van de 'Particles and Catalysts Research Group' van de universiteit van New South Wales ligt in de toevoegingen bij het titaniumdioxide: positief geladen ionen als ijzer en vanadium, en negatief geladen ionen als zuurstof en koolstof.

Daardoor kan de deklaag licht absorberen met hogere golflengtes, zoals het zichtbare licht in een badkamer. Zo wordt de e-coli-bacterie gedood en organische resten afgebroken. Schimmels kunnen op de deklaag niet groeien.

Bovendien is de deklaag waterafstotend. De waterdruppels, en het vuil erin, glijden weg, zonder druppelsporen. Volgens onderzoekster Rose Awal is er geen risico op huidirritatie. Wanneer het bad gevuld is met water, kan het licht onvoldoende aan de deklaag om die te activeren.

De natuurorganisatie Friends of the Earth reageert hoopvol. Door zelfreinigende materialen vermindert het gebruik van detergenten en de materialen krijgen een langere levensduur. Wel moet nog bekeken worden hoeveel energie nodig is voor de productie en hoe het nieuwe materiaal kan gerecycleerd worden.