Koning mag staatshervorming niet tegenhouden
BRUSSEL - Als de koning een nieuwe fase in de staatshervorming afremt, bewijst hij het land een slechte dienst. Dat zei Vlaams minister-president Yves Leterme (CD&V) zaterdag in Diksmuide.
De Vlaamse minister-president pleit er al langer voor om werkgelegenheidsbeleid, vennootschapsbelasting en delen van de gezondheidszorg over te hevelen naar de gewesten. ,,Wie daartegen pleit, of zijn hoofd nu gekroond is of niet, bewijst het land en zijn bevolking een slechte dienst'', aldus de minister-president. ,,Wie pleit voor een institutioneel status quo, doet de welvaart en het welzijn van de mensen meer kwaad dan goed. Wij aanvaarden dit status quo niet.''

,,Vlaanderen vraagt anno 2006 voldoende ruimte om een eigen beleid te voeren, niet tegen anderen maar ten dienste van z'n eigen mensen'', zei Leterme tijdens een toespraak bij de opening van het vernieuwde IJzerbedevaartmuseum.

Leterme verwees naar een nieuwjaarstoespraak van koning Albert. Daarin kantte hij zich tegen een ,,openlijk of omfloerst separatisme''. Die politieke boodschap lokte zware kritiek uit van verschillende Vlaamse partijen.