Brits leger onderzoekt mishandeling Irakezen (update)
Voorpagina News Of The World
LONDEN - Het Britse ministerie van Defensie stelt een onderzoek in naar aanleiding van een video waarop te zien is hoe Britse militairen jonge Irakezen mishandelen. De boulevardkrant News of the world bracht het bestaan van de videoband zondag naar buiten.
Op de beelden is te zien hoe jonge, schijnbaar ongevaarlijke Irakezen worden aangevallen door acht soldaten. De jongeren werden ingesloten in een door een muur omgeven binnenplaats, waar ze werden geschopt en met lange stokken geslagen. De BBC telde 42 stokslagen in een minuut tijd.

Op de videoband is ook te horen hoe een stem -waarschijnlijk die van de cameraman- de soldaten aanmoedigt. De feiten deden zich voor tijdens het oproer in het zuiden van Irak in 2004.

De Britse regering stelt een onderzoek in. De soldaten die zich schuldig maakten aan de wanpraktijken worden gerechtelijk vervolgd. ,,Het wereldwijde aanzien van de Britse soldaten moet verdedigd worden'', zei minister van Financiën Gordon Brown zondag.

Eerder zondag liet het ministerie van Defensie, bij monde van haar woordvoerder, weten dat ze de foto's en de video ernstig neemt. ,,We zijn op de hoogte van heel ernstige inbreuken en we kunnen bevestigen dat ze momenteel worden onderzocht door de militaire politie'', verklaarde de woordvoerder. Hij benadrukte echter dat de video het gedrag toont van een heel kleine minderheid van de Britse soldaten in Irak. ,,We veroordelen elke vorm van mishandeling en gewelddadigheid.''