LUIK - De aanhoudende regenbuien zorgen ook in de Waalse regio voor overlast. Verschillende rivieren hebben een erg hoog waterpeil bereikt. Zo zijn er zaterdag in de late namiddag voorzorgsmaatregelen genomen voor de waterlopen van de Zenne (Waals-Brabant), de Vesder en de Amblève (allebei in de provincie Luik). In de Demervallei heeft men de wachtbekkens laten vollopen.
Het is niet uitgesloten dat ook voor andere rivieren in de komende uren extra maatregelen worden getroffen, wat dan weer veel werk zal meebrengen voor de brandweer, civiele bescherming en ordediensten.

Het debiet van de Zenne bedraagt momenteel 15m3 water per seconde (5 in een normale periode), dat van de Vesder staat op 80m3/sec (20 in een normale periode), terwijl het water in de Amblève een debiet van 92m3/sec heeft bereikt, zowat het dubbele van normaal.

Omdat het waakpeil van de Demer en bijrivieren zoals de Herk en de Velpe op enkele plaatsen overschreden is, is beslist de spaarbekkens van het Schulensmeer (langs de Demer) en van Hoeleden (langs de Velpe) te laten vollopen. Problemen zijn er nog niet echt, maar als het blijft regenen dreigen die volgens de Diestse brandweercommandant Leo Mees in deze regio wel degelijk.

,,Tot nogtoe hebben we wegens wateroverlast nog maar op een plaats moeten optreden, met name op camping De Stille Kempen in Diest, waar grachten buiten de oevers getreden waren. We staan klaar met een groot aantal zandzakken. De Demer is geen getijderivier, maar het afstromen verloopt trager als gevolg van het hoge stand van de Schelde'', aldus Mees. Stroomafwaarts in Scherpenheuvel en Aarschot staat de Demer eveneens hoog, maar deden zich nog geen problemen voor.

Ook elders in Vlaams-Brabant worden nog geen problemen wegens wateroverlast gesignaleerd, maar zijn de brandweerkorpsen wel waakzaam. De brandweer van Halle legde in de loop van de dag in Lot (Beersel) preventief zandzakjes langs de Zenne en de Molenbeek.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig