RIJSWIJK - Hackers hebben zaterdag de website van de Nederlandse politie (www.politie.nl) gekraakt. De computerkenners waren achter het adres van een pagina gekomen waarmee informatie aan de site kan worden toegevoegd. Die pagina was niet met wachtwoorden beveiligd.
De hackers stopten boodschappen tussen de opsporingsberichten van de politie op de site. De politie kreeg bijvoorbeeld de 'groeten van Grote Neus'. Via een website voor hackers werd de inbraak wereldkundig gemaakt, waarna het politie-instituut over de kraak werd ingelicht. Daarop werd de bewuste pagina beveiligd.

Een woordvoerder van het Nederlands Politie Instituut, de beheerder van de site, erkent de inbraak. Hij benadrukt dat het om een internetadres met informatie gaat. 'Er staat geen vertrouwelijke of beveiligde informatie op. Het is bedoeld als voorlichting aan het publiek. Er staan bijvoorbeeld ook spelletjes voor kinderen op.'

Het is volgens de woordvoerder ook niet mogelijk om via de website in de computers van de afzonderlijke korpsen te komen. 'Maar wij worden hier natuurlijk niet vrolijk van. Het had niet mogelijk moeten zijn', aldus de woordvoerder.