Airbus wil volgende Air Force One leveren
De huidige Air Force One wordt in 2017 aan de grond gehouden. Foto: epa
Het Amerikaanse leger heeft de procedure opgestart voor de vernieuwing van het presidentiële vliegtuig, de Air Force One. Volgens de Franse krant Le Figaro zou Airbus graag het nieuwe toestel leveren. De Europese vliegtuigbouwer gooit zijn A380 in de strijd met concurrent Boeing.
De kandidatuur van Airbus is volgens de krant 'niet helemaal utopisch'. Het Pentagon heeft eerder immers al gekozen voor de Italiaans-Britse helikopters van AgustaWestland om de huidige Sikorsky te vervangen.

De Amerikaanse luchtmacht beschikt over twee Boeings 747-200 die aangepast zijn voor de presidentiële vloot. De toestellen werden in 1987 aangekocht en zijn sinds 1990 in dienst. Ze worden in 2017 uit roulatie genomen.

Men zou ze willen vervangen door drie toestellen, waarvan het eerste in 2017 in gebruik kan worden genomen. Huidig verkozen president Barack Obama zou er dus geen gebruik meer van kunnen maken.

Op 7 januari werd aan de geïnteresseerde vliegtuigbouwers gevraagd details te verschaffen over hoe zij hun toestellen zouden aanpassen aan de noden van de Amerikaanse president, bijvoorbeeld op het vlak van telecommunicatie of werken aan boord. De antwoorden worden verwacht tegen 29 januari.

Hoeveel de presidentiële vliegtuigen mogen kosten, is niet bekend.