Belgacom heeft grootse ambities met Telindus
Ronald Everaert (l) en Didier Bellens, de topmannen van respectievelijk Telindus en Belgacom.
BRUSSEL - Belgacom wil met de overname van Telindus ,,een Belgische kampioen in het Europese ICT-landschap'' worden. Dat verklaarden de toplui van Belgacom, Didier Bellens, en van Telindus, Ronald Everaert, donderdag op een gemeenschappelijke persconferentie.
Belgacom controleert sinds deze week 90,86% van de aandelen van Telindus, en wil nu ook de rest overnemen. Telindus behoudt met de overname zijn zelfstandigheid. De naam, merk, bedrijfscultuur, klanten en werknemers blijven behouden. Telindus zal binnen de Belgacom-groep dezelfde behandeling krijgen als de andere dochters Proximus en Skynet, verzekerde Didier Bellens.

Ronald Everaert blijft verantwoordelijk voor de strategie en het management. ,,We gaan delen wat we gemeenschappelijk hebben, met tegelijk respect voor de verschillen.'' Everaert illustreerde die onafhankelijkheid door het feit dat telecomoperator Base (toch een concurrent van Belgacom) de voorbije dagen een ,,substantiële'' bestelling heeft geplaatst bij Telindus. Belgacom en Telindus zien synergievoordelen in de overname. Zo staat Belgacom sterk in ’voice’ en Telindus in ’data’. Bedoeling is dat ze samen een volledig pakket diensten en meer competenties inzake het beheer van netwerken kunnen aanbieden.

Geschiedenis

,,Onze klanten zijn in elk geval verheugd dat we hen beter zullen kunnen dienen'', verklaarde Bellens. De afdeling netwerk- en systeemintegratie van Belgacom gaat verhuizen naar Telindus. ,,Dat zal zo snel mogelijk gebeuren, rekening houdend met de menselijke factor.'' De overname zal al vanaf 2007 een positief effect hebben op de winst per aandeel van Belgacom. Telindus werkt intussen voort aan het gezond maken van haar (buitenlandse) filialen. Er is geherstructureerd in Frankrijk, Duitsland, Italië, China en in de Belgische R&D-afdeling, aldus Everaert.

De Telindus-topman wilde donderdag niet terugkomen op de moeizame overnamestrijd van Belgacom, en het feit dat de raad van bestuur van Telindus het bod aanvankelijk had verworpen. ,,Het resultaat van de overname is belangrijker dan de geschiedenis'', klonk het verzoenend. Belgacom gaat zijn bod op de resterende aandelen van Telindus opnieuw openstellen, aan dezelfde voorwaarden.

Het is nog niet beslist wanneer dat zal gebeurden. De uiteindelijke bedoeling blijft om het aandeel Telindus van de beurs te halen. Voor de verkoop van de Mobistar-aandelen van Telindus is Belgacom niet gehaast. ,,We hebben geen interesse om een belang in Mobistar te houden, maar zijn ook niet verplicht tegen een bepaalde datum de aandelen te verkopen'', verklaarde Bellens. Afspraken hierover zijn er niet gemaakt met France Télécom, de hoofdaandeelhouder van Mobistar. De opbrengst van een eventuele verkoop blijft binnen Telindus.