Geneviève Lhermitte klaagde al lang over de verstikkende aanwezigheid van dokter Schaar in haar gezin. Dat heeft haar vriendin Valérie Guirsch donderdag verklaard op het assisenproces in Nijvel. Op de avond voor de moord op haar kinderen leek Geneviève vastbesloten om er met haar man over te praten, aldus Guirsch.
'Geneviève wilde een gezinsleven met haar man en kinderen en niemand anders', aldus Valérie Guirsch voor het hof van assisen in Nijvel.

Guirsch was de enige echte vriendin van Geneviève Lhermitte. Op 27 februari 2007 raadde Valérie haar vriendin aan over de situatie te praten met haar man, die op dat moment in Marokko verbleef. 'Ze popelde om hem erover aan te spreken', verklaarde Guirsch.

Afscheidsbrief

De dag erna pleegde Lhermitte echter de noodlottige feiten. Guirsch kreeg een afscheidsbrief in de bus. 'Daarin schreef ze voor altijd te vertrekken met haar kinderen', aldus Guirsch, die de draagwijdte van de woorden niet onmiddellijk vatte. Ze dacht dat Geneviève ging verhuizen.

Valérie Guirsch belde eerste de twee zussen van Lhermitte op en ging toen naar het huis van haar vriendin. Daar vernam ze van de politie dat Geneviève haar vijf kinderen had omgebracht.

Guirsch verklaarde donderdag nog steeds vriendschap te voelen voor Lhermitte. 'Ik weet wat ze gedaan heeft, maar dat verandert niets.'

Ouders

Ook de ouders van Geneviève Lhermitte kwamen donderdag aan het woord. Die verloren geleidelijk het contact met hun dochter na haar ontmoeting met Bouchaïb Moqadem, haar latere echtgenoot. In de gevangenis werd het contact echter hersteld. Ze bezoeken hun dochter nu twee keer per week.

Kindertijd

Michel Lhermitte verklaarde niet te begrijpen dat Geneviève haar kindertijd omschrijft als een hel. 'Misschien wilde ze iets anders, maar dat heb ik nooit opgemerkt', aldus de vader.

Kort na het huwelijk van Geneviève, begon er steeds meer tijd te verstrijken tussen de bezoeken van de ouders. Bij de geboorte van de jongste kinderen, werden ze zelfs niet meer op de hoogte gesteld.

Ruzie

'Geneviève liet verstaan dat Bouchaïb niet graag had dat we langskwamen', aldus Marina Lhermitte. 'Als ze naar ons belde, kwam er altijd ruzie van.'

Vrijdag getuigen onder meer de zussen van Geneviève Lhermitte en de familie van Bouchaïb Moqadem.