Belgische tak al-Qaeda opgepakt
De federale politie heeft tijdens zeventien huiszoekingen vanmorgen veertien personen gearresteerd. Het zou gaan om de Belgische tak van al-Qaeda, die mogelijk een aanslag in België beraamde. De huiszoekingen kaderen in het terrorismeonderzoek in de kerstperiode van vorig jaar.
Het terreuralarm in ons land wordt na de arrestaties van vanochtend niet verhoogd. Dat heeft minister van Binnenlandse Zaken Patrick Dewael (Open VLD) laten weten.

Bij zestien huiszoekingen in Brussel en één in Luik werden vanmorgen 14 personen aangehouden. Ze komen allemaal uit de entourage van Malika El Aroud, de weduwe van Abdessatar Dahmane. Ook werden er talrijke computers en documenten in beslag genomen. Ook zou er een afscheidsvideo gevonden zijn. Er werden geen wapens of explosieven aangetroffen.

Dahmane pleegde aan de vooravond van 9/11 in Afghanistan een zelfmoordaanslag waarbij onder meer Sjah Massoed, het hoofd van de Noordelijke Alliantie, omkwam. De Noordelijke Alliantie leidde op dat moment het verzet tegen de Taliban.

Malika El Aroud hertrouwde met Moez Garsalloui, die contacten heeft met extremisten in Afghanistan en Pakistan. Samen behoren ze tot de kopstukken van de terroristische organisatie in België. Onder de andere arrestanten zijn ook personen die logistieke steun verleenden.

In 2003 verscheen Malika al voor de rechter. Die liet haar toen gaan met de woorden 'uw ideeën zijn zeer extreem, maar daar kan ik u niet voor veroordelen'.

Drie van de gearresteerde personen kwamen onlangs uit Afghanistan terug. Eén persoon zou groen licht gekregen hebben om een zelfmoordaanslag te plegen. Hij had al afscheid genomen van zijn dierbaren.

Waar die aanslag zou plaatsvinden, is niet duidelijk. Het kan gaan om een operatie in Pakistan of Afghanistan. Maar Brussel of andere steden in Europa werden niet uitgesloten.

Aangezien er donderdag een Europese top plaatsvindt in Brussel besloten de onderzoeksrechters en het federale parket donderdag tussen te komen, om geen enkel risico te lopen.

Op 7 december werd bovendien een bericht onderschept, waarin sprake is van de evacuatie van de vrouwen en kinderen. Bij vorige aanslagen kwam een gelijkaardige evacuatie ook aan bod.

Tijdens de kerstperiode vorig jaar gold in ons land gedurende verschillende weken een verhoogde terreurdreiging. Het traditionele vuurwerk op de Kunstberg werd toen geannuleerd.

Het terreuralarm werd toen afgekondigd na de arrestatie van veertien personen uit dezelfde entourage. Zij wilden toen Nisar Trabelsi bevrijden. Trabelsi zit in de gevangenis sinds zijn veroordeling in 2003 voor de geplande terroristische aanslag op Kleine Brogel.

De federale politie wou toen zeer weinig commentaar geven. Ze wilden een veel groter onderzoek, dat vandaag zijn ontknoping kende, niet in het gedrang brengen.