Joesjtsjenko slachtoffer van dioxinevergiftiging
Foto: afp
WENEN - De mysterieuze ziekte van de Oekraïense oppositieleider Viktor Joesjtsjenko is het gevolg van een vergiftiging met dioxine. Een arts die hem onderzocht heeft in Wenen bevestigd wat kringen rond de pro-westerse kandidaat al sinds september vermoeden.

Michael Zimpfer, de hoofdarts van het Rudolfinerhaus, een privé-ziekenhuis in de Oostenrijkse hoofdstad, zegt ,,dat er geen twijfel over bestaat dat de ziekte veroorzaakt is door een dioxinevergiftiging".

Op 10 september, in volle campagne voor de presidentsverkiezingen, werd Joesjtsjenko opgenomen in het Rudolfinerhaus-ziekenhuis. Hij had vier dagen eerder last gekregen van zware buikpijn en vreemde letsels in het gelaat. De artsen in het ziekenhuis stelden vast dat zijn lever, pancreas en ingewanden gezwollen waren en zijn spijsverteringskanaal onder de zweren zat. Aanvankelijk sloten ze vergiftiging uit, maar een week later trokken ze die verklaringen weer in.

De presidentskandidaat beschuldigde de regering ervan hem te hebben vergiftigd om hem uit de race voor het presidentschap te stoten, maar volgens regeringswoordvoerders was de ziekte van Joesjtsjenko te wijten aan het eten van vergiftigde kaviaar of bovenmatig alcoholgebruik.

Aan die stelling maakte de directeur van het Rudolfinerhaus, de privé-kliniek waar Joesjtsjenko is onderzocht, vandaag dus een einde. Of de aantasting van Joestsjenko’s gelaat ongedaan te maken is, is nog niet duidelijk. ook op welke wijze het gif in Joestsjenko’s lichaam terecht is gekomen is niet bekend.

Op 26 december wordt de tweede ronde van de presidentsverkiezingen in Oekraïne opnieuw gehouden, na wijdverbreide meldingen van fraude tijdens de stembusgang van enkele weken terug en landelijke acties tegen het uitroepen van premier Viktor Janoekovitsj tot winnaar.

Openbaar ministerie heropent onderzoek

Het Oekraïense openbaar ministerie heeft het onderzoek naar de poging tot aanslag op Joesjtsjenko heropend. Het parket opende op 21 september een onderzoek wegens poging tot aanslag op de oppositiekandidaat. Een maand later werd het onderzoek afgesloten. Het parket concludeerde, na inzage tegen de wil in van Joesjtsjenko van diens medisch dossier, dat de 50-jarige politicus leed aan een "virale herpesachtige koorts".

 

Intussen uitte een Russische toxicoloog twijfels omtrent de diagnose van de Oostenrijkse artsen, die een dioxinevergiftiging vaststelden bij Joesjtsjenko. "Dioxine is geen vergif met onmiddellijk effect. De vergiftiging ontwikkelt zich gedurende jaren, tientallen jaren, en het is dus onmogelijk dat een dosis een dag later een vergiftiging veroorzaakt", verklaarde Joeri Ostapenko, directeur van het toxicologisch informatiecentrum van het Russisch ministerie van Volksgezondheid, aan een Moskouse radio.

 

De toxicoloog erkende dat huidletsels één van de eerste verschijnselen zijn van een dioxinevergiftiging, maar volgens hem gaat het om een zeer karakteristieke vorm van huiduitslag.