Prins Bernhard begraven (update)
Foto: anp
DEN HAAG - Vandaag is in Delft de Nederlandse prins Bernhard begraven. Zijn lichaam werd bijgezet in de familiegrafkelder. De uitvaartdienst van prins Bernhard was een ingetogen, traditionele plechtigheid met enkele eigenzinnige elementen.

Vooral de citaten uit een kersttoespraak uit 1953 van de prins zelf en de trompetsolo ’The Last Post’ vlak voor de gang naar de grafkelder gaven de viering een bijzonder cachet.

Prinses Christina, de dochter van prins Bernhard, zong het Mexicaanse lievelingslied van de prins, La Golondrina (de zwaluw). De preek van priester Ter Linden was vooral een levensschets, waarin de liefde en trouw die de prins zijn naasten betoonde, de boventoon voerde.

De priester noemde drie belangrijke wapenfeiten van de prins, allereerst zijn keuze in 1940 om de kant van de Nederlanders te kiezen in de oorlog en niet die van zijn vaderland Duitsland. Na de oorlog maakte Bernhard zich volgens de voorganger bijzonder verdienstelijk door zijn inzet voor de opbouw van de Nederlandse economie. Tot slot roemde de priester de gedrevenheid waarmee de prins zich voor de natuurbescherming inzette.

Met het zingen van het zesde vers van het Wilhelmus werd de uitvaartdienst van prins Bernhard afgesloten. Onder de klanken van ’Himmelskönig, sei willkommen van Bach’ verliet de koninklijke familie daarna de kerk. Zij keren terug naar Paleis Noordeinde in Den Haag.

Gevechtsvliegtuigen boven de Grote Markt

De uitvaartstoet met de kist van de Nederlandse prins vertrok vanmorgen om kwart voor tien vanaf Noordeinde voor de 13,2 kilometer lange tocht naar de Nieuwe Kerk in Delft. Tijdens de dienst werd de kist van prins Bernhard in de koninklijke grafkelder geplaatst.

Vier gevechtsvliegtuigen brachten boven de Grote Markt in Delft een militair eerbetoon. Ze vlogen laag over, kort voordat de kist met het stoffelijk overschot van de prins op de schouders van acht militairen de Nieuwe Kerk werd binnengedragen.