Britse gevangene in Guantanamo werd gemarteld
Foto: rr
LONDEN - Een Brit die op de Amerikaanse legerbasis Guantanamo wordt vastgehouden, zegt te zijn gemarteld. Dat meldt de Britse krant The Guardian zaterdag. Martin Mubanga vertelt in de krant dat hij vastgeketend is geweest gedurende zulke lange perioden, dat hij zijn urine niet langer kon ophouden. Vervolgens moest hij dan zelf de cel schoonmaken. Hij verhaalt ook hoe een van zijn ondervragers op zijn hoofd is gaan zitten, en hoe hij aan extreme temperaturen is blootgesteld.
Mubanga werd in Zambia gearresteerd en zit al meer dan twee jaar vast op Guantanamo. Het getuigenis van Mubanga, een Londenaar van 31 jaar, is opgenomen in een document van het Britse ministerie van Buitenlandse Zaken dat volgt op het bezoek van een Britse ambtenaar aan het detentiecentrum in oktober.

Op Guantanamo worden meer dan 550 personen zonder proces vastgehouden. Ze worden verdacht van banden met de Taliban of met Al-Qaeda en zijn tijdens de oorlog in Afghanistan gearresteerd. Een andere Britse gedetineerde, Moazzam Begg (36), die in 2002 in Pakistan werd gearresteerd, verklaarde in oktober dat hij is gemarteld en met de dood is bedreigd. Hij heeft ook verklaard getuige te zijn geweest van de dood van twee gevangenen ,,in de handen van Amerikaanse soldaten''. Vier van de vijf Britten die in maart dit jaar werden vrijgelaten, zijn gerechtelijke procedures tegen de VS begonnen om schadevergoeding te eisen.