De MR-voorzitter verduidelijkte later dan CD&V aan de N-VA zou moeten uitleggen dat men in een onderhandeling niet alles kan binnenhalen en dat men op een bepaald ogenblik 'moet stoppen met dergelijk zware eisen te stellen'. Er is geen sprake van een ultimatum, aldus zijn woordvoerster.
Volgens de woordvoerster heeft Didier Reynders de CD&V niet voor de keuze tussen N-VA of oranje-blauw willen plaatsen, maar nodigt hij de partij uit om een 'politieke keuze' te maken over wat ze bereid is te aanvaarden bij een eventueel overleg.
PS: 'Tijd voor andere combinaties'
Elio Di Rupo (PS) bleef erbij dat oranje-blauw een mislukking is, waaruit de onderhandelaars hun lessen zouden moeten trekken. 'Het uur is gekomen dat men aan andere combinaties moet denken, ofwel met Ecolo, ofwel aan een regering van nationale eenheid", aldus de voorzitter van de Franstalige socialisten.
Het plan van di Rupo kon niet op bijval rekenen bij Didier Reynders. 'Waarom de partijen aan tafel brengen die door de kiezer afgestraft werden?', vroeg de MR-voorzitter zich af.
Later in de uitzening steeg de temperatuur tussen de voorzitters van socialisten en liberalen. Reynders herhaalde dat de crisis niet volgens een vooraf bepaald scenario is verlopen en verweet de PS de Franstalige solidariteit te hebben doorbroken bij de bespreking van de motie over het belangenconflict over BHV in het parlement van de Franse gemeenschap. Overgangsregering
Ecolo suggereert dat het misschien tijd is voor de koning om alle partijvoorzitters te ontmoeten. In een overgangsfase zou een regering waarbij alle partijen betrokken zijn, de meest dringende problemen kunnen oplossen.
De federaal secretaris van de Franstalige groenen Javaux was ook erg voorzichtig over het initiatief van de parlementsvoorzitters om de dialoog opnieuw op te starten. 'We zullen meewerken aan een oplossing, maar niet tot elke prijs', zei hij.