Vandeurzen houdt vast aan staatshervorming
'Er is in dit land geen regering mogelijk zonder een discussie over de grond van de zaak.' Dat benadrukt CD&V-voorzitter Jo Vandeurzen in De Zevende Dag. Voor hem is een staatshervorming nodig. Als de Franstaligen niet in die logica willen stappen, is er volgens hem een groot probleem.
Voor de CD&V-voorzitter was de BHV-stemming woensdag in de Kamercommissie een signaal naar de Franstaligen.

De mededeling van het paleis donderdag, waarin de voorzitters van Kamer en Senaat de opdracht kregen om een communautair kader te zoeken, bood volgens Vandeurzen een uitweg naar een staatshervorming. Toen bleek dat de ernst van de situatie bij de Franstaligen niet was doorgedrongen, hebben de voorzitters van CD&V en N-VA vrijdag in een gezamenlijke verklaring de puntjes op de i gezet, zegt de CD&V-voorzitter.

Vandeurzen blijft alle vertrouwen hebben in formateur Yves Leterme. Hij is vanuit een heel moeilijke positie onderhandelingen gestart, beseffend dat oranje-blauw slechts over een gewone meerderheid beschikt. Maar in het verleden zijn met dergelijke regeringen ook staatshervormingen gerealiseerd.

Wachten op gebaar

Intussen hebben de voorzitters van de vier Franstalige partijen vanmorgen in het programma Mise au Point (RTBF) herhaald dat ze op een gebaar van de Vlaamse partijen wachten opdat de dialoog tussen de gemeenschappen kan hervat worden.

De voorzitters van de Franstalige oranje-blauwe partijen CDH en MR, Joëlle Milquet en Didier Reynders, benadrukten dat de onderhandelingen gestopt zijn. Ze zullen pas hervat worden na een herkenbaar signaal. Voor Reynders kunnen de onderhandelingen nog enkele dagen of weken stilliggen.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in