Van Rompuy en De Decker straks naar koning
Eerder vandaag waren Herman Van Rompuy (links) en Armand Dedecker samen te gast op de 11 novemberviering in Brussel.
Herman Van Rompuy en Armand Dedecker hebben gisteren een eerste consultatieronde gehouden met het oog op het vinden van een communautair compromis. Vandaag brengen ze verslag uit aan de koning.
De koning had de twee parlementsvoorzitters gevraagd om 'de dialoog over een evenwichtige uitbouw van onze instellingen op te starten'.

Van Rompuy en De Decker hebben gisteren de partijvoorzitters van oranje-blauw, de socialisten en de groenen ontvangen in de Senaat. N-VA-voorzitter Bart De Wever en FDF-voorzitter Olivier Maingain waren niet uitgenodigd.

De kamer- en senaatsvoorzitters tasten af of de partijen bereid zijn om mee te werken aan een staatshervorming. Voor een eventuele staatshervorming is een tweederde meerderheid nodig.

Nog een toekomst voor oranje-blauw?

Na hun eerste consultatieronde hadden Herman Van Rompuy en Armand Dedecker gisteren nog een gesprek met de vier delegatieleiders van de oranje-blauwe partijen. Veel commentaar viel daarbij niet meer te rapen.

De laatste delegatieleider die naar de Senaat afzakte, MR-voorzitter Didier Reynders, verklaarde dat hij bereid was te antwoorden op een uitnodiging van de voorzitters van Kamer en Senaat, maar niet op de uitnodiging van CD&V/N-VA. Voor hem moet er eerst een manier gevonden worden om het vertrouwen te herstellen.

Naar alle verwachting zal de koning het duo vandaag formeel de opdracht geven een kader te creëren om een communautaire dialoog op te starten.

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in