ISLAMABAD - Strijdkrachten van de Noordelijke Alliantie hebben een groot contingent buitenlandse vrijwilligers die streden aan de kant van de Taliban verpletterend verslagen.
Een Afghaanse oppositieleider zei zondag dat de 1200 Pakistanen en Arabieren zich bij Mazar-i-Sharif weigerden over te geven.

De 1200 vrijwilligers hadden zich zaterdagavond in de strijd gemengd en probeerden stand te houden zo'n 4 kilometer van Mazar-i-Sharif. Ze gingen niet in op voorstellen zich over te geven.

,,We hebben ze gevraagd zich over te geven omdat ze moslims zijn en ze geen heilige oorlog tegen ons kunnen voeren. Maar ze weigerden en verzetten zich en werden gedood in gevechten bij de militaire basis van Sultan Ghazi'', aldus oppositieleider Ustad Mohakik zondag.

Volgens een woordvoerder van de alliantie zijn veel van de 1200 vrijwilligers, die zijn gestuurd door de Pakistaanse radicale geestelijke Maulana Sufi Mohammed, gedood of gevangen genomen. Onafhankelijke bevestiging van de berichten is er niet. Volgens het kantoor van Maulana Mohammed waren geen van zijn strijders in de buurt van Mazar-i-Sharif.

Aan het front in het noordoosten van Afghanistan bij de grens met Tadzjikistan zouden zeker dertig Talibanstrijders zijn gesneuveld. Zaterdag zette de oppositie de aanval in op linies bij Dasht-i-Qala. De strijd ging ook zondag door. Volgens commandant Mohamar Hassan waren de Talibanslachtoffers voornamelijk afkomstig uit Pakistan en Arabische landen. Aan de zijde van de alliantie zouden een half dozijn doden te betreuren zijn.

,,We zijn gestuit op zwaar verzet. In de eerste uren van de aanval hebben we drie posities van de Taliban veroverd op een kilometer van onze linies maar de vijand heeft die 's nachts weer terugveroverd'', aldus Hassan. Er zouden ongeveer 2000 soldaten van de alliantie zijn ingezet bij de aanval die voorafgegaan werd door bombardementen door Amerikaanse vliegtuigen. Zondag waren geen van dergelijke toestellen actief.