TIELT-WINGE _ Eddy Merckx heeft vandaag, dag van de wapenstilstand, in het regionaal toeristisch infocentrum van Tielt-Winge, Huize Hageland, een museum over de Tweede Wereldoorlog geopend. Het museum is een initiatief van de Stichting Meensel-Kiezegem '44 en schetst het leed tijdens de tweede wereldoorlog, het verzet en de collaboratie.
Het museum besteedt ondermeer aandacht aan de dramatische gebeurtenissen aan het einde van de oorlog in Meensel- Kiezegem waarbij twee ooms van de gewezen wielerkampioen het leven verloren. Ook Merckx' ouders leefden op dat ogenblik in deze deelgemeente van Tielt-Winge.

Er zijn heel wat foto's te zien van het concentratiekamp Neuengamme, waar de gedeporteerden uit Meensel-Kiezegem naartoe werden gevoerd. Aandacht is er ook voor wat er zich in augustus 1944 afspeelde in dit dorp. Als vergelding voor een moordaanslag op een collaborateur deporteerden de Duitsers 93 dorpelingen, wat aan 63 personen het leven kostte.

De familie van Eddy Merckx, die vandaag ook tot ereburger van Tielt-Winge werd uitgeroepen, was nauw betrokken bij deze gebeurtenissen. Onder de gedeporteerden bevonden zich 3 ooms van Merckx, waarvan er slechts één terugkeerde en later peter werd van Eddy. Eddy's moeder, Eugenie Pittomvils, was koerier bij de weerstand. Van vader Jules Merckx loopt het verhaal dat hij zich als werkweigeraar verschool in een aalput toen hij werd opgespoord door collaborateurs. Eddy zelf werd na de oorlog in Meensel-Kiezegem geboren en woonde er een vijftal jaren om vervolgens naar het Brusselse te verhuizen.

Je wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld je aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig