Paus verklaart pater Damiaan heilig
Foto: reuters
Paus Benedictus XVI heeft tijdens een plechtigheid in de Sint-Pietersbasiliek in Rome pater Damiaan heilig verklaard.

Pater Damiaan, geboren in Tremelo als Jozef De Veuster, zette zich als missionaris in voor de melaatsen in Molokai. De heiligverklaring komt er 120 jaar na zijn dood en 14 jaar na zijn zaligverklaring door Paus Johannes Paulus II. Pater Damiaan wordt de patroonheilige van de melaatsen en de aidspatiënten.

Binnen in plaats van buiten

De plechtigheid zou plaatsvinden op het Sint-Pietersplein, maar door het slechte weer van zondagochtend werd beslist om de heiligverklaring in de Sint-Pietersbasiliek door te laten gaan.

De paus kwam aan het einde van de plechtigheid toch nog even naar buiten om de massaal aanwezige pelgrims te groeten.

Vijf heiligen

De heiligverklaring gebeurde tijdens een klassieke Latijnse mis, die startte om 10 uur en in totaal ongeveer twee uur duurde. De viering werd begeleid door 50 concelebranten onder wie kardinaal Godfried Danneels.

Tijdens de viering werden nog vier anderen heilig verklaard: een Franse zuster, twee Spanjaarden en een Pool.

Haarlok voor de paus

De paus kreeg een haarlok van Damiaan als reliek. Die haarlok werd opgedoken uit het archief van de paters Picpussen, de congregatie waartoe Pater Damiaan behoorde. De paus zelf zal een ander reliek van Pater Damiaan, meer bepaald een voetwortelbeentje overhandigen aan bisschop Larry Silva van Honolulu. Die neemt het reliek mee naar de kathedraal van Honolulu.

Enkele duizenden landgenoten, onder wie het vorstenpaar, premier Van Rompuy en alle CD&V- en cdH-excellenties uit de federale regering woonden de plechtigheid in Rome bij.Na afloop van de plechtigheid hadden koning Albert II en koningin Paola nog een korte ontmoeting met de paus.

U wil onze betalende artikels lezen maar nog geen abonnement nemen? Meld u aan en proef gratis van  plus-artikels.

Lees gratis ›

Geen betaalgegevens nodig