Doris Lessing wint Nobelprijs literatuur
De nu achtentachtigjarige Britse auteur Doris Lessing wint de Nobelprijs literatuur. Zij is een van de meest bekende Britse schrijvers van de voorbije eeuw, maar stond niet op de lijst van getipten. Maar de bekroning verbaast niet. De Nobelprijs gaat vaak naar geëngageerde schrijvers, en engagement staat centraal in het werk van Lessing. Zowel engagement voor communisme als voor feminisme.
Doris Lessing werd op 22 oktober 1919 geboren in Iran als dochter van een bankier en een verpleegster. Ze groeide op in Afrika. Haar ouders trokken op zoek naar betere levensomstandigheden naar het huidige Zimbabwe in 1925, toen een Britse kolonie. Ze had er een ongelukkige jeugd, en schreef vaak over het koloniale leven, onder andere in 1994 in het eerste deel van haar autobiografie Under my skin.

Lessing ging naar school tot haar veertiende, en verhuisde nadien naar Salisbury. Ze werkte achtereenvolgens als kindermeisje, telefoniste, bediende, en journaliste. Ze is twee keer getrouwd. In 1939 trouwde ze met Frank Charles Wisdom, met wie ze twee kinderen kreeg. Het paar ging in 1943 uit elkaar. Twee jaar later trouwde zet met de Duits-joodse immigrant Gottfried Lessing, die later de Duitse ambassadeur werd in Uganda.

Na een tweede scheiding in 1949 verhuisde ze weer naar Londen. Daar debuteerde ze in 1950 met The Grass is Singing. Haar meest bekende werk is ongetwijfeld The Golden Notebook uit 1962. Het wordt beschouwd als een feministische klassieker, al wil ze zelf op die term niet vastgepind worden. Ze vindt zelf haar veel minder positief onthaalde science-fictionwerk veel belangrijker. In de jaren vijftig was ze ook enkele jaren lid van de communistische partij. Ze woont in Londen.