Dedecker uit de VLD gezet
Als je een hond wil slaan, vind je vlug een stok Foto: belga
BRUSSEL - Senator Jean-Marie Dedecker staat een stap dichter bij zijn verwijdering uit de VLD. Partijvoorzitter Bart Somers heeft woensdagavond de steun gekregen van het partijbestuur om de uitzettingsprocedure tegen Dedecker te starten. Na Hugo Coverliers excommuniceren de liberalen dus ook hun andere “probleemkind”. Eerder vandaag werd Dedecker al uit de VLD-fractie van Oostende geweerd.
Het partijbestuur was in spoedzitting bijeengekomen nadat Somers eerder op de dag de knoop had doorgehakt dat Dedecker eruit moest. De voorzitter kreeg de ,,unanieme en eensgezinde" steun van het bestuur. Dat besliste overigens ook dat Dedecker geen deel meer uitmaakt van het partijbestuur, een beslissing die het autonoom kan nemen. Volgens Somers heeft Dedecker zich de voorbije dagen laten zien als een ',,onverbeterlijke ruziemaker en nestbevuiler''.

Dedecker reageerde al op zijn ontslag. ,,Als je een hond wil slaan, vind je vlug een stok. We hebben net de verkiezingen gehad, ze hebben die stemmen nu niet meer nodig. Nu is het ideale moment om die hond af te ranselen.''

'Op vraag van de socialisten'

Dedecker zag naar eigen zeggen de bui al hangen, maar hij kan geen begrip opbrengen voor de beslissing van de partijtop. "Ik ben geen ruziemaker. Ik lees een interview met Patrick Dewael die zegt zich geen ruzie met mij te kunnen herinneren. Ook in Oostende heb ik geen ruzie gemaakt of leugens verkocht. Ik heb aan geen enkele onderhandeling in Oostende deelgenomen. Als de partijtop zegt dat ik lieg, dat ze het dan bewijzen", aldus Dedecker.

Volgens Dedecker wordt hij buitengegooid "op vraag van de socialistische partij, omdat ik gemeenteraadslid wilde worden". Dedecker zegt ook dat hem de tweede plaats op de senaatslijst is beloofd.

Hugo Coveliers nam ondertussen al contact op met Dedecker. Coveliers, voorzitter van de partij VLOTT, heeft donderdag na de middag een onderhoud gepland met zijn ex-partijgenoot. Hij zei te hopen dat Dedecker een gestructureerde VLOTT-afdeling zou kunnen opstarten in West-Vlaanderen. De liberale scheurlijst heeft momenteel in die provincie enkel een aantal lokale contactpunten.

Gebrek aan overleg en respect

Vanmorgen nam de VLD van Oostende al afstand van Dedecker. De plaatselijke VLD-fractie verwijt Dedecker een ,,totaal gebrek aan overleg en onvoldoende respect voor de genomen beslissingen en afspraken''. ,,De conclusie is dat samenwerken in één fractie onmogelijk is geworden door de deloyale houding van Dedecker'', zo luidt het in een persbericht.

,,Hij doet uitspraken die niet door de beugel kunnen en weigert afspraken na te komen'', voegt Tommelein daaraan toe. ,,Eerst zegt hij dat hij niet gaat zetelen als gemeenteraadslid, dan komt hij daar op terug. Dan zegt hij opnieuw dat hij het niet gaat doen om dat vervolgens weer terug te trekken. Ja, wat is het nu'', vraagt Tommelein zich af.

,,Het klopt dat wij Jean-Marie gevraagd hebben om onze lijst te versterken, maar dat geeft hem geen vrijgeleide om te zeggen wat hij wil'', klinkt het nog. De VLD van Oostende dringt er op aan dat Dedecker zijn mandaat van gemeenteraadslid neerlegt.

'Beetje verbaasd'

In een eerste reactie toonde Dedecker zich ,,een beetje verbaasd''. ,,Ik haalde zondag toch bijna 3.000 voorkeurstemmen en vertegenwoordig daarmee bijna de helft van de Oostendse VLD-stemmen. De beslissing om mij uit de fractie te zetten past in het partijtje Dedecker-bashen dat aan de gang is'', aldus de VLD-senator.

Dedecker benadrukte ook dat hij - in tegenstelling tot wat VLD-lijsttrekker Bart Tommelein heeft verklaard - wél wil zetelen in de gemeenteraad. ,,Ik ben verkozen'', stelt Dedecker. Die beslissing is volgens de VLD'er niet in tegenspraak met wat hij eerder heeft verklaard.

Afspraken geschonden

Dedecker zegt dat hij enkel zijn zitje in de gemeenteraad wou afgeven als vooraf gemaakte afspraken zouden worden nageleefd. Volgens die afspraken zou er een SP.A-VLD-coalitie zonder CD&V tot stand komen en zou de VLD drie schepenen hebben gekregen, aldus Dedecker.

Dedecker herhaalt dat hij verkozen is en dus het recht heeft op een zetel in de gemeenteraad. ,,Ik wou daar afstand van doen op basis van voorafgesloten akkoorden, maar die worden niet nageleefd'', zegt hij. Volgens Dedecker zouden Tommelein en hijzelf afstand doen van hun zitje als de VLD drie schepenen zou krijgen. ,,Wij zouden de nieuwe ploeg alle kansen geven en ons op Brussel concentreren.''

Wist je dat je ook zonder abonnement elke maand 3 betalende  plus-artikels kunt lezen?

Meld je aan en lees gratis ›

Vul je e-mailadres en wachtwoord in