OUJDA - Marokko is vandaag doorgegaan met het uitzetten van illegale immigranten per vliegtuig. ’s Ochtends werden ongeveer 140 Senegalezen naar Senegal terug gevlogen. Het was de derde vlucht van deze aard in twee dagen en er zouden dinsdag later nog meer vluchten volgen, ook met illegalen uit Mali.
In de Marokkaanse stad Oujda, aan de grens met Algerije, verbleven nog ongeveer zeshonderd Senegalezen en zeshonderd Malinezen in afwachting van uitzetting. Een deel van de migranten is Marokko binnengekomen via Algerije, dat voor veel illegalen als doorgangsland fungeert. Het was hun bedoeling via de Spaanse enclaves Melilla of Ceuta Europa te bereiken. Aan de Algerijnse kant van de grens hebben migranten een kamp opgezet waarin ongeveer 1.500 tot 2.000 mensen wachten op betere tijden en transport.

Illegalen bestormden de afgelopen weken de met scheermesdraad beveiligde hekken rond de Spaanse enclaves in Marokko met honderden tegelijk. Daarbij viel een tiental doden en raakten velen gewond.

De Marokkaanse autoriteiten worden ervan beschuldigd dat zij door hen opgepakte illegalen in de woestijn aan de grens met Algerije hebben afgezet. De beschuldigingen komen onder andere van de Europese Unie en Artsen zonder Grenzen.

Eurocommissaris humanitaire hulpverlening Louis Michel noemde de praktijk 'absoluut schandalig'. De secretaris-generaal van de Verenigde Naties, Kofi Annan, pleitte maandag voor een internationale aanpak van de migrantenproblematiek.

De Marokkaanse minister van communicatie Nabil Benabdallah verdedigde dinsdag het gebruik van geweld. Hij zei dat Marokko in het verleden was bekritiseerd omdat het niet genoeg zou doen om de migranten tegen te houden. ,,Vervolgens, toen wij andere middelen gebruikten, waaronder geweld, schiepen we humanitaire problemen'', zei Benabdallah. Hij zei ook dat het in wezen gaat om een internationaal probleem, waarvoor Marokko niet alleen verantwoordelijk kan worden gesteld.

AzG zegt dat vorige week zeshonderd tot zevenhonderd migranten in woestijngebied bij de grens met Algerije zijn afgezet. De organisatie zegt ook ten minste vijftig gewonden te hebben behandeld, onder wie mensen die kennelijk waren getroffen door rubberkogels of die waren geslagen.