KORTRIJK - Steve Stevaert is zaterdag in Kortrijk op een SP.A-congres erverkozen tot partijvoorzitter. Dat gebeurde met 95,5 procent van de stemmen. Stevaert - de enige kandidaat om de Vlaamse socialisten de komende vier jaar te leiden - krijgt Caroline Gennez naast zich als ondervoorzitter.
De SP.A-leden kregen de voorbije weken de kans om schriftelijk duidelijk te maken of ze achter hun huidige voorzitter stonden. Uiteindelijk bracht de helft van alle leden een stem uit. Naast een nieuwe (onder)voorzitter kozen de leden ook een nieuw partijbureau.

In zijn toespraak verklaarde Stevaert dat hij de partijvernieuwing wil voortzetten. ,,De partij doet het goed, maar het kan beter. En daarom moeten we blijven vernieuwen (...) Vlaanderen heeft recht op een grote, sterke socialistische partij", aldus de nieuwe partijvoorzitter.

Stevaert trok in zijn speech veel tijd uit voor Ford Genk, werkgelegenheid en de economie. ,,Het verdwijnen van Ford Genk zou een economisch en sociaal drama zijn. Daarom zullen we tot de laatste snik vechten voor de werkgelegenheid, ook in andere bedrijven", aldus Stevaert.

Lastenverlagingen - met goedkopere ploegenarbeid en overuren -, expansiesteun en een flankerend beleid kunnen daartoe volgens Stevaert bijdragen. De autosector kan in elk geval een industrie met een hoge toegevoegde waarde blijven, meent hij.