BRUSSEL - De christelijke vakbond ACV geeft de voorstellen op de banenconferentie een ,,ruim onvoldoende". Het ACV twijfelt of ze de werkgelegenheid betekenisvol kunnen verbeteren en de ambities van de regering waar kunnen maken. Dat heeft het ACV zaterdag gemeld na het nationaal comité van de vakorganisatie. Het ACLVB geeft wel zijn fiat aan de tekst. De socialistische vakbond ABVV wacht met een definitief oordeel.

,,We verwerpen de voorstellen van vrijdag niet, maar ze zijn gewoon ontoereikend", aldus een ACV-woordvoerster. De vakbond dringt aan op een uitbreiding van wat op tafel ligt.

Op het verlanglijstje van de werknemersorganisatie staat een vernieuwd industrieel beleid, een beleid voor innovatie, onderzoek en ontwikkeling, een gewaarborgd financieel evenwicht voor de sociale zekerheid in 2003 en 2004, een verzekerde toekomst voor de sociale zekerheid en een regeling voor werknemersvertegenwoordiging in kmo's.

ABVV wacht af

De socialistische vakbond ABVV wacht voorlopig af om een definitief antwoord te geven op de voorstellen die vrijdag op de werkgelegenheidsconferentie werden onderhandeld. De vakorganisatie wacht de resultaten van het begrotingsoverleg af en komt dinsdag opnieuw bijeen over de resultaten van de werkconferentie. Dat heeft ABVV-voorzitter Mia De Vits zaterdag gezegd. ,,We zeggen voorlopig geen ja of nee", aldus De Vits.

ACLVB akkoord

De liberale vakbond ACLVB geeft wel zijn akkoord aan de eindtekst, maar eist dat er nog voort wordt onderhandeld. ,,Het werk is verre van af", luidt het bij de liberale vakbond zaterdagmiddag.

Volgens een woordvoerster van het ACLVB is de vakbond tevreden dat er serieuze wijzigingen zijn aangebracht aan de oorspronkelijke tekst, onder meer wat betreft vorming, maatregelen in geval van een herstructurering en de lage lonen. ,,Maar het werk is verre van af en ligt er nog heel wat voor de boeg. We hopen dan ook dat de regering nu niet terugkrabbelt", aldus nog de woordvoerster.