BRUSSEL - Premier Guy Verhofstadt wil dat de polemiek rond Ford Genk ophoudt. Hij wuifde zaterdagmorgen alle aantijgingen weg over de piste dat de Belgische houding inzake Irak en de genocidewet voor economische sancties door Amerikaanse bedrijven zorgt. Dat heeft hij gezegd in de bevoegde parlementscommissie die de premier ondervroeg over Ford Genk.

Verhofstadt haalde zwaar uit naar de politici die vrijdag voor paniek bij de Ford-werknemers hadden gezorgd. Die wisten nochtans dat zowel Ford Europe als de Amerikaanse ambassade de krantenberichten over een verband tussen Ford Genk, de genocidewet en de Belgische houding tegenover Irak met klem hadden ontkend, zei de premier. Hij doelde hiermee onder meer op uitspraken van de Genkse burgemeester Jef Gabriels (CD&V).

Ploegenarbeid

De regering gaat dit weekend tijdens het begrotingsconclaaf op zoek naar zo'n 80 miljoen euro om de lasten op de ploegenarbeid te verminderen. De oplossing wordt langs fiscale weg gezocht, door een vermindering van de bedrijfsvoorheffing. Dat kondigde Verhofstadt in de Kamer aan.