HAMILTON - Op de wereldkampioenschappen wielrennen in het Canadese Hamilton heeft België zijn eerste medaille beet. In de wegrit voor beloften werd onze landgenoot Johan Vansummeren vrijdag in de spurt tweede na de Oezbeek Sergey Lagutin. De Nederlander Thomas Dekker werd derde, onze landgenoot Jens Renders finishte als vierde.
Samen met Lagutin was Vansummeren de grote uitblinker in de wedstrijd. In een spurt met negen moest de Limburger nipt het hoofd buigen voor Lagutin. Ei zo na pakten de Belgen een tweede medaille er bovenop, want Jens Renders finishte als vierde.

Steven Caethoven strandde net naast de toptien. In de sprint van het peloton werd hij geklopt door de Spanjaard Francisco José Ventoso. Maxime Monfort werd zeventiende, Preben Van Hecke 41ste.

Het peloton bleef lang gesloten. Pas op drie ronden van het einde was er een afscheiding, toen negen renners voorop kwamen. Vansummeren en Renders in het gezelschap van Massimo Ianetti, Sella, Lagutin, Andreas Matzbacher, Rory Sutherland, Vladimir Gusev en Alexandr Bazanov.

Sella en Sutherland werden met pech teruggeslagen en in hun plaats kwamen Pieter Weening en Isidro Cerrato vooraan. De negen leiders namen maximaal een halve minuut voorsprong op het peloton. Oleksandr Kvachuk, Brian Vandborg, Matej Mugerli en Bruno Perez probeerden nog terug te komen, maar werden weer opgeslorpt door het peloton.

De slotronde was ongemeen spannend. Op een bepaald moment kregen we zelfs twee Belgen voorop met Vansummeren en Renders. Lagutin en Ianetti lieten echter niet begaan. En toen Lagutin zelf demarreerde, dichtte Vansummeren de kloof.

Terwijl het peloton steeds dichterbij kwam, werd het een spurt met negen. Vansummeren zette de spurt van ver in, maar toen Lagutin naast hem kwam, moest hij nipt het hoofd buigen. Geen titel, maar toch een prachtresultaat voor de Belgische beloften.