Cijfers over moorden in Bagdad mogelijk gemanipuleerd
In Bagdad vielen volgens het ministerie van Volksgezondheid 1.536 doden. Evenveel als in juli.
BAGDAD - Het Amerikaanse leger lijkt opzettelijk de schijn te hebben gewekt dat het aantal geweldsdoden in en rond Bagdad in augustus scherp is gedaald. Doel van de cijfermanipulatie was, zo lijkt het, de indruk te wekken dat een offensief van coalitietroepen in de Iraakse hoofdstad een succes was.
De opvallende daling van het aantal moorden in en rond Bagdad vorige maand was niet het gevolg van een daadwerkelijke daling van geweld, maar van de gebruikte definitie van moord, heeft het Amerikaanse leger maandag toegegeven. Er ontstond onlangs verwarring toen het Iraakse ministerie van Volksgezondheid bekendmaakte dat geweld in en rond Bagdad in augustus 1.536 mensen het leven heeft gekost, bijna net zoveel als in juli. Het gemelde succes van het offensief in Bagdad lijkt na de onthulling van het leger zeer twijfelachtig.

De beslissing om alleen slachtoffers van drive-by shootings, martelingen en executies mee te tellen, stelde Amerikaanse functionarissen in staat om te beweren dat een offensief van coalitietroepen dat op 7 augustus begon, zeer succesvol was; het aantal moorden in Bagdad zou die maand met meer dan de helft zijn gedaald. Het leger liet in eerste instantie na duidelijk te maken welke definitie werd gehanteerd.

Eind augustus zei legerwoordvoerder William Caldwell dat het geweld als gevolg van de operatie aanzienlijk was gedaald. Sinds 7 augustus is het aantal moorden in Bagdad met 52 procent gedaald vergeleken met juli, zei Caldwell. Hij maakte echter niet duidelijk dat de cijfers waarnaar hij verwees een groot deel van het geweld in Bagdad, zoals bomaanslagen en mortier- of raketaanvallen, buiten beschouwing lieten.