ABVV zet uitzendsector in de verf
Voor het ABVV staat interimwerk gelijk met onzekerheid.
BRUSSEL - Het ABVV organiseert woensdag 13 september voor de tweede keer de 'Dag van de Rechten van de Uitzendkrachten'. De sensibiliseringsdag is nodig omdat de werkgevers het niet altijd even nauw nemen met de rechten van de uitzendkrachten, luidt het.
Overal in het land roepen vakbondsdelegaties van het ABVV woensdag ondernemingsraden en Comités voor Veiligheid en Bescherming op het Werk bijeen. Het is de bedoeling een debat aan te gaan met de werkgevers over het gebruik van uitzendkrachten, de naleving van de regelgeving en de veiligheidsvoorschriften. Daarnaast wordt ook een krant verspreid over interimwerk, op 300.000 exemplaren: The Interim Times.

Volgens Jacques Michiels, verantwoordelijke voor de coördinatie interim bij de Algemene Centrale van het ABVV, schreef het Verbond van Belgische Ondernemingen (VBO) zijn federaties alvast een brief over de geplande actie. De bedrijven dienen niet in te gaan op de vragen, aldus de werkgeversorganisatie. De vakbonden menen van wel.

Onzekerheid

De sensibiliseringsdag is nodig omdat de werkgevers het niet altijd even nauw nemen met de rechten van de uitzendkrachten, luidt het bij het ABVV. Het risico op een arbeidsongeval met uitzendkrachten ligt drie keer hoger dan het gemiddelde. Vaak worden bijkomende vergoedingen als maaltijdcheques of vervoerskosten niet uitbetaald.

Voor het ABVV staat interimwerk ook gelijk met onzekerheid. Vaak is het een verplichte passage om aan vast werk te raken. Gemiddeld werkt een interimwerknemer - en dat zijn er 350.000 plus 110.000 jobstudenten of 75.000 voltijdse banen - jaarlijks 43 dagen.