TOKIO - Japan heeft maandag met succes een spionagesatelliet gelanceerd, zo heeft het Japanse ruimtevaartbureau Jaxa bekendgemaakt. Het tuig moet in het bijzonder Noord-Korea in de gaten houden.
Voorzien voor zondag maar uitgesteld wegens te slecht weer, vertrok om 06.35 uur Belgische tijd van op de ruimtebasis Tanegashima de tiende H-2A draagraket van het Jaxa. Die zette zestien minuten later met succes een militaire observatiesatelliet uit die in het optische spectrum een resolutie van een meter heeft. Het tuig kan dus zaken opmerken als wagens op de begane grond. De kunstmaan maakt deel uit van een paar waarvan de andere helft, een radarsatelliet, nog deze winter de ruimte moet in gaan. Het tuig draait een polaire baan met een hoogte die schommelt tussen de 400 en 600 km.

Na de succesvolle lancering van een eerste paar spionagesatellieten in maart 2003, ging een volgend duo in november van datzelfde jaar verloren tijdens een mislukte lancering. De draagraket diende na de start omwille van een ernstig technisch probleem vernietigd. Het Jaxa moest als gevolg van het débâcle ook de verdere lanceringen van de H-2A opschorten tot februari 2005.

De pas gelanceerde satelliet moet samenwerken met het eerste paar om het Tokio mogelijk te maken gelijk welke plaats op aarde een keer per dag te bekijken. De bouw van de maandag gelanceerde satelliet kostte zowat 29 miljard yen. De lanceerprijs van de raket vergde nog eens zowat 9,6 miljard yen.

Koizumi ''verheugd''

Japan besloot spionagesatellieten te lanceren nadat Noord-Korea in 1998 een Taepodong-1 ballistische raket had afgevuurd. Twee maanden geleden vuurde het communistische Noord-Korea bij wijze van tests nog eens zeven raketten af. Deze proeven maakten Tokio nog meer bezorgd.

Het spionagesatellietprogramma